Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta sałatka z mozzarellą jest bogatszą wariacją na temat włoskiej sałatki caprese, choć przygotujesz ją w zaledwie 15 minut. To świetny sposób na danie, które pięknie prezentuje się na stole i nie wymaga wiele wysiłku. Sałatkę z mozzarellą podaj samodzielnie jako przekąskę na przyjęcia lub jako dodatek do dań mięsnych lub z owoców morza.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5869
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 51
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5869
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 51
Składniki
Wszystkie składniki sosu umieść w słoiku i energicznie wymieszaj widelcem, aż powstanie emulsja. W razie potrzeby dopraw solą i czarnym pieprzem.
Sałatkę możesz przygotować w jednej dużej misce lub ułożyć składniki rozdzielając bezpośrednio na konkretne porcje. Najpierw wrzuć umyty i osuszony szpinak, następnie przelaną wrzątkiem (będzie miększa) żurawinę i nasiona granatu. Dodaj wycięte z mandarynek fileciki i pokrojone na ćwiartki pomidory. Sałatkę polej sosem i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj czarne oliwki, ułóż plasterki mozzarelli i całość posyp suszoną przyprawą włoską.
Sałatkę z mozzarellą podawaj od razu. Sprawdzi się jako element dania obiadowego lub samodzielna przekąska serwowana z kromką chrupiącej bagietki.