Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z ogórkami kiszonymi i ciecierzycą to świetny pomysł na szybki, lekki i pożywny lunch czy kolację. Warto ją przyrządzać szczególnie latem, kiedy brakuje orzeźwienia i odświeżenia. Będzie wspaniałym dodatkiem do grillowanego mięsa lub innych warzyw. Ciecierzyca nadaje daniu lekkiego, orzechowego smaku, który przełamuje kwaskowatość kiszonych składników. Całość jest idealnie połączona dzięki przyjemnemu winegretowi. Ta sałatka stanie się hitem każdej imprezy i rodzinnych spotkań. Pierwsza zniknie z każdego talerza.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1327
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1791
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 247
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 571
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1327
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1791
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 247
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 571
Składniki
Ciecierzycę przepłucz i pozostaw na sitku do odsączenia wody.
Cebulę drobno posiekaj.
Paprykę i ogórki odciśnij z nadmiaru marynaty i pokrój je w drobną kostkę.
Wszystkie składniki przenieś do miski sałatkowej. Wstępnie wymieszaj.
Przygotuj dressing, mieszając wszystkie składniki w osobnej, małej miseczce, w tym przeciśnięty przez praskę czosnek. Sosem zalej składniki sałatki. Całość dobrze wymieszaj.
Sałatkę z ogórkami kiszonymi schowaj do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawaj na zimno, po połączeniu smaków. Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku, w chłodziarce. Spożyj w ciągu 3 dni.