Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z pęczakiem, szparagami i halloumi

Sałatka z pęczakiem, szparagami i halloumi

Autor:

Przepisów i artykułów: 218 Ocena: 2531

Dodano:

Odsłon: 2607

Pożywna, sezonowa, lekka sałatka z kaszą pęczak, grillowanymi szparagami i cukinią z dodatkiem słonego sera halloumi.

Składniki

  • pęczek szparagów
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki oliwy
  • 2/3 szklanki kaszy pęczak
  • garść bazylii
  • 1 opakowanie sera halloumi
  • SOS
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Pęczak ugotować zgodnie z instrukcją, odstawić do przestygnięcia ( można użyć pęczaku ugotowanego wcześniej, lub resztek innej kaszy- jaglanej, quinoa, kuskusu - potrzebne będzie 1.5 szklanki po ugotowaniu.

  2. Szparagi obrać, pozbawić stwardniałych końcówek, ugotować w wodzie albo zgrillować na patelni grillowej. Pokroić w kawałki
    Cukinię umyć, pokroić w plasterki, obtoczyć w oliwie a następnie zgrillować na patelni grillowej.

  3. Składniki sosu wymieszać.
    W misce wymieszać kaszę, szparagi, cukinię, porwaną bazylię i sos.
    Wyłożyć na talerze.
    Halloumi pokroić w plasterki, zgrillować i ułożyć na porcjach sałatki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń