Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z pieczarkami

Sałatka z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 377

Dodano:

Odsłon: 16287

Przygotowana bez majonezu, doprawiona świeżym czosnkiem, sałatka z pieczarkami, jajkiem, serem i groszkiem.

Składniki

  • Pieczarki 25 dkg
  • Ser żółty edamski 10 dkg
  • Jajko kurze 4 szt.
  • Groszek konserwowy 1 puszka
  • Jogurt typu greckiego 2 łyżki
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • Ocet spirytusowy 1 łyżka
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pieczarki obrać, umyć i pokroić na cienkie plastry. Gotować przez około 10 minut w wodzie z dodatkiem pół łyżeczki soli i łyżki octu. Następnie pieczarki odcedzić z odstawić do wystygnięcia.

  2. Jajka ugotować na twardo i ostudzić w zimnej wodzie, następnie obrać i pokroić każde na około 16 kawałków.

  3. W zależności od tego, czy ser żółty jest w kawałku czy w plastrach, zetrzeć go na tarce o dużych oczkach lub pokroić na cienkie paski.

  4. Odsączony z zalewy groszek wymieszać z serem oraz pieczarkami, dodać jogurt i przyprawy, wymieszać. Na koniec dodać pokrojone jajka i jeszcze raz delikatnie wymieszać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń