Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na szybką i prostą do wykonania sałatkę potrafi uratować sytuację w razie wizyty niespodziewanych gości. Wypróbuj naszą sałatkę z pieczarkami i koniecznie zapisz sobie ten przepis, bo jesteśmy przekonani, że będziesz do niego wracać.
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 136
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 77
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 149
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 92
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 186
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 136
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 77
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 149
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 92
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 186
Składniki
Ugotuj na twardo jajka i odstaw do wystygnięcia.
Boczek pokrój w kostkę lub cienkie paski i podpraż na rozgrzanej patelni. Z boczku wytopi się tłuszcz i stanie się lekko chrupiący. Gdy już przyrumieni się, zdejmij go z patelni — najlepiej jest przełożyć go na papier śniadaniowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gdy gotowane jajka będą już zimne, obierz je ze skorupek i pokrój w kostkę. Marynowane pieczarki pokrój w cienkie plasterki i zostaw na kilka minut na sitku, by odsączyć zalewę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Jeśli wolisz, to możesz użyć szczypiorku zamiast cebuli.
Wszystkie składniki przełóż do miski. Zanim jednak to zrobisz, upewnij się, że boczek i gotowane jajka są zimne. Dodaj jogurt i majonez. Wymieszaj całość. W razie potrzeby dopraw do smaku pieprzem i solą (ta raczej nie będzie potrzebna, gdyż pieczarki i boczek nadadzą całości słonego smaku).
Sałatka z pieczarkami podawaj z chrupiącą bagietką. Pamiętaj, że smakuje ona najlepiej od razu po przyrządzeniu.