Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U nas wciąż jeszcze trwa sezon na dynię, powstała więc niezwykle urodziwa sałatka z pieczonej dyni i buraków. Oprócz dyni znalazły się w niej właśnie gotowane buraki (a jeszcze lepiej – pieczone), komosa ryżowa, czyli quinoa, a także świeża roszponka i przyprawy. I jeszcze odrobina sera sałatkowego dla ozdoby i dodatkowego białka, które w codziennej diecie jest składnikiem nie do przecenienia. Zwłaszcza w diecie wegańskiej tego białka może być za mało, jeśli niechętnie używasz nasion roślin strączkowych albo innych roślinnych źródeł białka. Wegetarianie mają nieco łatwiej, bo oprócz białek roślinnych mogą polegać na jajach i produktach nabiałowych, czyli m.in. serach, mleku i fermentowanych produktach mlecznych.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13556
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 130
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 305
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13556
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 130
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 305
Składniki
Dynię obierz z pestek i skórki, a następnie pokrój w kostkę o boku 1,5 cm lub tak, jak lubisz.
Przełóż kostki dyni do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i posyp solą (2-3 szczypty powinny wystarczyć). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut, czyli do miękkości. Ale dynia ma pozostać w kawałkach, a nie rozpaść się po wyjęciu z piekarnika, więc nie przesadź z czasem pieczenia. Wystudź upieczoną dynię.
W międzyczasie ugotuj komosę ryżową. W tym celu przepłucz quinoa na sicie, a następnie włóż do garnka i zalej podwójną ilością wrzącej wody (pół szklanki). Dodaj odrobinę soli i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
Ugotowane lub upieczone buraki (jak upiec buraki – pisałam na blogu, zapraszam) obierz ze skórki i pokrój w kostkę wielkości kostek dyni.
W zakręconym słoiku wymieszaj składniki sosu. Potrząsaj nim tak długo, aż rozpuści się miód.
W naczyniu, w którym piekła się dynia, wymieszaj dynię, buraki i quinoa. Polej przygotowanym sosem i jeszcze raz wymieszaj.
Na dnie dużego półmiska rozłóż roszponkę, na niej ułóż dynię z burakami i komosą ryżową. Wierzch sałatki posyp siekanymi orzechami oraz pokruszonym serem sałatkowym. Ja użyłam bałkańskiego sera owczo-koziego, ale dobrej jakości feta też będzie się nadawać. Możesz też przygotować indywidualne porcje na 4 talerzach, układając kolejne warstwy sałatki.
Na moich zdjęciach widać półmisek przygotowany z połowy porcji sałatki, bo jest nas dwoje i wszystkiego na raz nie dalibyśmy rady zjeść. Resztę podałam na kolację następnego dnia, ponownie układając kolejne warstwy.
I chociaż sałatka z pieczonej dyni i buraków jest daniem warzywnym, to znalazło się w niej kilka różnych źródeł białka.
Mam tu na myśli quinoa, ser i orzechy. Dzięki nim sałatka jest bardzo sycąca, aż byłam zaskoczona, jak bardzo.
Jest piękna, kolorowa, zdrowa i pyszna. Nadaje się na lunch i kolację, a także jako posiłek do pracy, jeśli pojedynczą porcję spakujesz do pudełka śniadaniowego.
Uwaga, jeśli chcesz przygotować wegański posiłek, to po prostu pomiń ser.
Smacznego!