Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z pieczonej papryki jest wyjątkowa w smaku, lekko słodka, gorzkawa, z ciekawym i charakterystycznym posmakiem. Można ją upiec na dwa sposoby, dzięki czemu można dobrać metodę do indywidualnych potrzeb. Danie możesz przechowywać w lodówce nawet przez 2 tygodnie, dzięki czemu zawsze będziesz mieć pod ręką aromatyczne warzywa do każdej sałatki, kanapek, makaronów, zup czy przystawek.
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 149
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1708
Kasza manna na mleku, to smakowite danie. Tylko od nas zależy jak je wzbogaci...
Odsłon: 318
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 149
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1708
Kasza manna na mleku, to smakowite danie. Tylko od nas zależy jak je wzbogaci...
Odsłon: 318
Składniki
Piekarniki rozgrzej do temperatury 230 st. Celsjusza. Papryki połóż je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do pieca na środkową półkę.
Piecz papryki przez 25-40 minut, od czasu do czasu obracając warzywa. Z każdej strony muszą być miękkie i lekko zwęglone na skórce.
Alternatywnie możesz położyć warzywa bezpośrednio nad płomieniem palnika, regularnie obracając je szczypcami. Podpiekaj papryki przez ok. 15 minut.
Gdy papryki będą całkowicie upieczone przełóż je do żaroodpornej miski i przykryj szczelnie folią spożywczą. Odstaw na 10-15 minut, aż ostygną na tyle, by wziąć je do ręki.
Trzymając każdą z papryk, zrób otwór koło ogonka i wypuść płyn z wnętrza. Obierz i usuń zwęgloną skórkę, a następnie przekrój paprykę na pół i wydrąż nasiona. Usuń je.
Do czystych słoików włóż plasterki czosnku, sól i płatki papryki.
Pieczone papryki pokrój w plasterki i włóż do słoików. Zalej je oliwą z oliwek i wstaw do lodówki.
Sałatkę z pieczonej papryki zużyj w ciągu 1-2 tygodni.