Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z pieczonej papryki jest wyjątkowa w smaku, lekko słodka, gorzkawa, z ciekawym i charakterystycznym posmakiem. Można ją upiec na dwa sposoby, dzięki czemu można dobrać metodę do indywidualnych potrzeb. Danie możesz przechowywać w lodówce nawet przez 2 tygodnie, dzięki czemu zawsze będziesz mieć pod ręką aromatyczne warzywa do każdej sałatki, kanapek, makaronów, zup czy przystawek.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4368
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11865
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6766
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5582
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4368
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11865
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6766
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5582
Składniki
Piekarniki rozgrzej do temperatury 230 st. Celsjusza. Papryki połóż je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do pieca na środkową półkę.
Piecz papryki przez 25-40 minut, od czasu do czasu obracając warzywa. Z każdej strony muszą być miękkie i lekko zwęglone na skórce.
Alternatywnie możesz położyć warzywa bezpośrednio nad płomieniem palnika, regularnie obracając je szczypcami. Podpiekaj papryki przez ok. 15 minut.
Gdy papryki będą całkowicie upieczone przełóż je do żaroodpornej miski i przykryj szczelnie folią spożywczą. Odstaw na 10-15 minut, aż ostygną na tyle, by wziąć je do ręki.
Trzymając każdą z papryk, zrób otwór koło ogonka i wypuść płyn z wnętrza. Obierz i usuń zwęgloną skórkę, a następnie przekrój paprykę na pół i wydrąż nasiona. Usuń je.
Do czystych słoików włóż plasterki czosnku, sól i płatki papryki.
Pieczone papryki pokrój w plasterki i włóż do słoików. Zalej je oliwą z oliwek i wstaw do lodówki.
Sałatkę z pieczonej papryki zużyj w ciągu 1-2 tygodni.