Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z pieczonych ziemniaków to świetny wybór jako dodatek do dań głównych oraz jako samodzielne danie. Przekonaj się o wyjątkowym smaku tej potrawy!
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 79
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 939
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 79
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 939
Składniki
Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki (np. ćwiartki). Skrop olejem, posól, popieprz i piecz w 180°C przez około 30-35 minut, aż będą złociste i chrupiące. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
Jajka ugotuj na twardo (ok. 9 minut od zagotowania wody), ostudź i pokrój w ćwiartki. Boczek podsmaż na patelni bez dodatku oleju na chrupiąco, następnie odsącz na ręczniku papierowym i pokrój na kawałki.
W miseczce wymieszaj majonez, musztardę, sól i pieprz.
Po ostygnięciu ziemniaków możesz je pokroić na mniejsze części, rozgnieść, lub pozostawić w kawałkach. W dużej misce wymieszaj je z pokrojoną papryką, ogórkami kiszonymi, szczypiorkiem i bekonem. Dodaj sos i delikatnie wymieszaj. Na wierzchu ułóż pokrojone jajka.
Możesz podawać sałatkę od razu lub schłodzić w lodówce przez 30 minut, aby smaki się przegryzły.