Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z pieczonych ziemniaków to świetny wybór jako dodatek do dań głównych oraz jako samodzielne danie. Przekonaj się o wyjątkowym smaku tej potrawy!
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36593
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3152
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 477
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2716
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36593
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3152
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 477
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2716
Składniki
Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki (np. ćwiartki). Skrop olejem, posól, popieprz i piecz w 180°C przez około 30-35 minut, aż będą złociste i chrupiące. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
Jajka ugotuj na twardo (ok. 9 minut od zagotowania wody), ostudź i pokrój w ćwiartki. Boczek podsmaż na patelni bez dodatku oleju na chrupiąco, następnie odsącz na ręczniku papierowym i pokrój na kawałki.
W miseczce wymieszaj majonez, musztardę, sól i pieprz.
Po ostygnięciu ziemniaków możesz je pokroić na mniejsze części, rozgnieść, lub pozostawić w kawałkach. W dużej misce wymieszaj je z pokrojoną papryką, ogórkami kiszonymi, szczypiorkiem i bekonem. Dodaj sos i delikatnie wymieszaj. Na wierzchu ułóż pokrojone jajka.
Możesz podawać sałatkę od razu lub schłodzić w lodówce przez 30 minut, aby smaki się przegryzły.