Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z pieczonymi buraczkami

Sałatka z pieczonymi buraczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3417

Dodano:

Odsłon: 458

Smaczna sałatka, która może być samodzielną pyszną przekąską lub dodatkiem do dań mięsnych. Głównym składnikiem są zdrowe pieczone buraczki a oprócz nich brokuł, papryka, cebula, sałata lodowa oraz sos jogurtowo-majonezowy.

Składniki

  • burak czerwony 1 szt
  • sałata lodowa 10 liści
  • brokuł 0,5 szt
  • papryka czerwona 1 szt mała
  • cebula czerwona 1 szt mała
  • jogurt naturalny 1 łyżka
  • majonez 1 łyżka
  • sok z cytryny do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraka /bez obierania/ zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy ok. 1,5 godzin. Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. następnie buraczka obieramy i kroimy w kostkę.
    Brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 3-4 min., odsączamy i studzimy.
    Paprykę kroimy w kostkę a cebulę drobno siekamy.
    Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
    Na dnie salaterki układamy porwane na kawałki liście sałaty lodowej, na niej przygotowane warzywa. Tuż przed podaniem polewamy przygotowanym sosem jogurtowo-majonezowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń