Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatki makaronowe często pojawiają się na naszych stołach jako dodatek do innych dań. Odpowiednio skomponowane mogą jednak stać się samodzielnym, bardzo pożywnym posiłkiem! W odróżnieniu od sałatek warzywnych zawierają solidną dawkę węglowodanów. Jeśli wzbogacimy je o mięsną wkładkę, dostarczą nam także białka i tłuszczów. Nie potrzeba nawet przegryzać ich pieczywem, by nasycić się na kilka godzin. Taka jest smakowita sałatka z pora i szynki. Możesz wzbogacić ją – do smaku – o inne składniki, np. dodać 2-3 ogórki kiszone. Pamiętaj, by w Twojej sałatce nie zabrakło warzyw, które są w pełnowartościowym posiłku źródłem witamin i minerałów.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 84
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 72
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 102
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 84
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 72
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 102
Składniki
Ugotuj makaron al dente. Opłucz zimną wodą i odstaw do wystudzenia.
Odetnij zieloną część pora i korzenie. Pokrój białą część na półplasterki, przełóż je do durszlaka i zblanszuj, przelewając wrzątkiem. Odcedź groszek. Pokrój szynkę w niewielką kostkę. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Połącz wszystkie składniki w misce i dodaj do nich makaron.
Przeciśnij czosnek przez praskę. Połącz z majonezem i jogurtem. Wymieszaj na jednolity sos. Dopraw go pieprzem ziołowym, zmielonym pieprzem ziarnistym i solą. Dodaj sos do sałatki. Wymieszaj. Wstaw na 2-3 godziny do lodówki.