Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatki makaronowe często pojawiają się na naszych stołach jako dodatek do innych dań. Odpowiednio skomponowane mogą jednak stać się samodzielnym, bardzo pożywnym posiłkiem! W odróżnieniu od sałatek warzywnych zawierają solidną dawkę węglowodanów. Jeśli wzbogacimy je o mięsną wkładkę, dostarczą nam także białka i tłuszczów. Nie potrzeba nawet przegryzać ich pieczywem, by nasycić się na kilka godzin. Taka jest smakowita sałatka z pora i szynki. Możesz wzbogacić ją – do smaku – o inne składniki, np. dodać 2-3 ogórki kiszone. Pamiętaj, by w Twojej sałatce nie zabrakło warzyw, które są w pełnowartościowym posiłku źródłem witamin i minerałów.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6016
Cześć :-) Dzisiaj podrzucam pyszne krążki paprykowe z mięsem mielonym, jeżeli...
Odsłon: 3388
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
Odsłon: 17780
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 88
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 3024
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6016
Cześć :-) Dzisiaj podrzucam pyszne krążki paprykowe z mięsem mielonym, jeżeli...
Odsłon: 3388
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
Odsłon: 17780
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 88
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 3024
Składniki
Ugotuj makaron al dente. Opłucz zimną wodą i odstaw do wystudzenia.
Odetnij zieloną część pora i korzenie. Pokrój białą część na półplasterki, przełóż je do durszlaka i zblanszuj, przelewając wrzątkiem. Odcedź groszek. Pokrój szynkę w niewielką kostkę. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Połącz wszystkie składniki w misce i dodaj do nich makaron.
Przeciśnij czosnek przez praskę. Połącz z majonezem i jogurtem. Wymieszaj na jednolity sos. Dopraw go pieprzem ziołowym, zmielonym pieprzem ziarnistym i solą. Dodaj sos do sałatki. Wymieszaj. Wstaw na 2-3 godziny do lodówki.