Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatki makaronowe często pojawiają się na naszych stołach jako dodatek do innych dań. Odpowiednio skomponowane mogą jednak stać się samodzielnym, bardzo pożywnym posiłkiem! W odróżnieniu od sałatek warzywnych zawierają solidną dawkę węglowodanów. Jeśli wzbogacimy je o mięsną wkładkę, dostarczą nam także białka i tłuszczów. Nie potrzeba nawet przegryzać ich pieczywem, by nasycić się na kilka godzin. Taka jest smakowita sałatka z pora i szynki. Możesz wzbogacić ją – do smaku – o inne składniki, np. dodać 2-3 ogórki kiszone. Pamiętaj, by w Twojej sałatce nie zabrakło warzyw, które są w pełnowartościowym posiłku źródłem witamin i minerałów.
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 124
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 552
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 124
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 552
Składniki
Ugotuj makaron al dente. Opłucz zimną wodą i odstaw do wystudzenia.
Odetnij zieloną część pora i korzenie. Pokrój białą część na półplasterki, przełóż je do durszlaka i zblanszuj, przelewając wrzątkiem. Odcedź groszek. Pokrój szynkę w niewielką kostkę. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Połącz wszystkie składniki w misce i dodaj do nich makaron.
Przeciśnij czosnek przez praskę. Połącz z majonezem i jogurtem. Wymieszaj na jednolity sos. Dopraw go pieprzem ziołowym, zmielonym pieprzem ziarnistym i solą. Dodaj sos do sałatki. Wymieszaj. Wstaw na 2-3 godziny do lodówki.