Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na sałatkę z nietypowym dodatkiem figi indyjskiej ( opuncji )
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5283
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2420
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5283
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2420
Składniki
Boczek usmażyłem , aż zrobił się chrupiący i rumiany. Orzeszki pinii zrumieniłem na suchej patelni. W międzyczasie przygotowałem sos: zmieszałem miód z octem, doprawiłem go pieprzem i solą, na koniec dodałem oliwę (najlepiej wszystko umieścić np. w słoiczku, zakręcić i energicznie potrząsać do uzyskania emulsji). Rukolę wymieszałem z 2 łyżkami sosu i rozłożyłem ją na półmisku. Na wierzchu ułożyłem zrumieniony boczek, obrane ze skórki i przekrojone na połówki kiwi kaktusowe. Całość polałem sosem. Posypałem wszystko pokruszonym serem pleśniowym i orzeszkami pinii.