Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z rukolą , opuncją i serem pleśniowym

Sałatka z rukolą , opuncją i serem pleśniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 852 Ocena: 16332

Dodano:

Odsłon: 23494

Propozycja na sałatkę z nietypowym dodatkiem figi indyjskiej ( opuncji )

Składniki

  • 4 figi kaktusowe (opuncji)
  • 8 plastrów boczku parzonego
  • 2 szklanki listków rukoli
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
  • ser pleśniowy Roqeufort
  • 2 łyżki orzeszków pinii
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Boczek usmażyłem , aż zrobił się chrupiący i rumiany. Orzeszki pinii zrumieniłem na suchej patelni.
    W międzyczasie przygotowałem sos: zmieszałem miód z octem, doprawiłem go pieprzem i solą, na koniec dodałem oliwę (najlepiej wszystko umieścić np. w słoiczku, zakręcić i energicznie potrząsać do uzyskania emulsji).
    Rukolę wymieszałem z 2 łyżkami sosu i rozłożyłem ją na półmisku. Na wierzchu ułożyłem zrumieniony boczek, obrane ze skórki i przekrojone na połówki kiwi kaktusowe. Całość polałem sosem. Posypałem wszystko pokruszonym serem pleśniowym i orzeszkami pinii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń