Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj w mojej propozycji sałatka z rukolą, tuńczykiem i granatem. Bardzo smaczna i bardzo szybka w wykonaniu idealna na przystawkę albo lekką kolacje. Jestem wręcz przekonany, że takie połączenie smaków was zaskoczy ale też wam się spodoba. Granat nie znalazł się tutaj bez powodu, ponieważ ma on właściwości lecznicze chętnie jest prze ze mnie używany. Rukola oczywiście też jest zdrowa ale żeby nie zanudzać wspomnę o tym dosłownie w kilku zdaniach. Granat nazywany jest owocem życia i to nie bez przyczyny ponieważ zawiera duże ilości witamin i minerałów. Takich jak: witaminy C, E, A, B oraz fosfor, magnez, wapń, potas, krzem i jod. Dodatkowo w granacie można znaleźć duże ilości białka, kwasu foliowego i beta karotenu. Rukola też może nam pomagać w codziennej diecie, dzięki zawartych w niej witaminach K, C i A. Pomaga w utrzymaniu zdrowego układu kostnego dzięki witaminie K. Natomiast dzięki witaminie C poprawia nam odporność a dzięki witaminie A jest istotna dla lepszego widzenia. Już teraz wiecie dlaczego uważam, że sałatka z rukolą powinna w naszym jadłospisie gościć częściej.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 320
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2753
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 892
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1649
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14439
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 320
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2753
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 892
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1649
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14439
Składniki
Tak jak wspomniałem na samym początku sałatkę robi się bardzo szybko, można ją wykonać w razie niezapowiedzianych gości. Zaczynamy od umycia i wysuszenia rukoli. Następnie przekładamy ją do naczynia, w którym będzie nasza sałatka. Dodajemy odciśniętego tuńczyka ( odciśnijcie go starannie, nie może “puszczać” sosu w którym był bo popsuje wygląd sałatki). Gorgonzole kroimy w małe paseczki i dodajemy do rukoli i tuńczyka. Między tuńczyka a ser układamy kapary, wszystko posypujemy pestkami granatu. Przed podaniem polewamy sałatkę oliwą z oliwek i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i solą gruboziarnistą. Mówiłem, że proste i szybkie, a smak na pewno zaskoczy. Smacznego !!