Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatki to najczęstsza przystawka na imprezach. My lubimy zjadać je na kolację, ale nie tylko. Z ryżem jest pożywna no i smaczna.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1723
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1520
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1486
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1778
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1723
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1520
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1486
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1778
Składniki
Ryż musi mieć odpowiednią konsystencję, czyli ani zbyt miękki ani twardy. Ryż płuczemy pod bieżącą zimną wodą. 1,5 szklanki wody zagotować ze szczyptą soli i odrobiną oleju. Do gotującej wody dodajemy wypłukany, pozbawiony skrobi ryż. Należy pilnować garnuszka, od czasu do czasu mieszając jego zawartość. Gdy ryż zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy 12-15 minut. Po tym czasie ryż zdejmujemy z ognia i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do wystygnięcia. Przed dodaniem pozostałych składników spulchniamy go poprzez mieszanie widelcem.
Paprykę i szynkę pokropić w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać z ryżem. Doprawić solą, pieprzem i sosem. Sos: dowolną ilość jogurtu wlewamy do miseczki (u mnie 200g). Do jogurtu dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, pieprz, sól oraz kilka kropel soku z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.