Do góry

Sałatki Przepis na:

sałatka z ryżem

sałatka z ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1629

Dodano:

Odsłon: 21495

Sałatki to najczęstsza przystawka na imprezach. My lubimy zjadać je na kolację, ale nie tylko. Z ryżem jest pożywna no i smaczna.

Składniki

  • Składniki: 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 20g szynki, 1 puszka kukurydzy, pęczek szczypiorku, 1 szklanka ryżu, 15g żółtego
  • Sos: 1 łyżezka musztardy, 200g jogurtu naturalnego,
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż musi mieć odpowiednią konsystencję, czyli ani zbyt miękki ani twardy. Ryż płuczemy pod bieżącą zimną wodą. 1,5 szklanki wody zagotować ze szczyptą soli i odrobiną oleju. Do gotującej wody dodajemy wypłukany, pozbawiony skrobi ryż. Należy pilnować garnuszka, od czasu do czasu mieszając jego zawartość. Gdy ryż zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy 12-15 minut. Po tym czasie ryż zdejmujemy z ognia i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do wystygnięcia. Przed dodaniem pozostałych składników spulchniamy go poprzez mieszanie widelcem.

  2. Paprykę i szynkę pokropić w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać z ryżem. Doprawić solą, pieprzem i sosem.

    Sos: dowolną ilość jogurtu wlewamy do miseczki (u mnie 200g). Do jogurtu dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, pieprz, sól oraz kilka kropel soku z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń