Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 05-09-2021
Przepis na sałatkę z selerem konserwowym i ananasem znalazłam na słoiku od majonezu. Wypróbowałam ją już kilka razy i jest naprawdę bardzo dobra. Sprawdziła się na imieninach i na grillu, polecam!
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 342
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 112
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 342
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 112
Składniki
Selera, kukurydzę i ananasa odsączyć z zalewy. Marchewkę ugotować do miękkości. Jajka ugotować na twardo. Seler konserwową odcisnąć z nadmiaru zalewy i przekroić na pół. Szynkę, ananasa, jajka i marchewkę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek lub natkę pietruszki umyć i posiekać drobno. Do majonezu dodać 3 łyżki soku z ananasa i pół pęczka koperku lub pietruszki. Doprawić solą, pieprzem według uznania i wszystko dokładnie wymieszać.
Układać sałatkę warstwami w przezroczystej misce w następującej kolejności: seler konserwowy, marchewka, kukurydza, ananas, 4 łyżki majonezu, szynka, jajka, 4 łyżki majonezu, ser żółty. Wierzch sałatki posypać resztą koperku lub natką pietruszki. Smacznego!