Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z selerem konserwowym i ananasem

Przepis dnia 2021-09-05
Sałatka z selerem konserwowym i ananasem

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 577

Dodano:

Odsłon: 2431

Przepis na sałatkę z selerem konserwowym i ananasem znalazłam na słoiku od majonezu. Wypróbowałam ją już kilka razy i jest naprawdę bardzo dobra. Sprawdziła się na imieninach i na grillu, polecam!

Składniki

  • 1 słoik selera konserwowego
  • 1 puszka ananasów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 250 g szynki konserwowej
  • 2 średnie marchewki
  • 5 jajek
  • 200 g żółtego sera
  • pęczek koperku lub natki pietruszki
  • 8 łyżek majonezu
  • 3 łyżki soku z ananasa
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka z selerem konserwowym i ananasem

Przygotowanie

  1. Selera, kukurydzę i ananasa odsączyć z zalewy. Marchewkę ugotować do miękkości. Jajka ugotować na twardo. Seler konserwową odcisnąć z nadmiaru zalewy i przekroić na pół. Szynkę, ananasa, jajka i marchewkę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek lub natkę pietruszki umyć i posiekać drobno. Do majonezu dodać 3 łyżki soku z ananasa i pół pęczka koperku lub pietruszki. Doprawić solą, pieprzem według uznania i wszystko dokładnie wymieszać.

  2. Układać sałatkę warstwami w przezroczystej misce w następującej kolejności: seler konserwowy, marchewka, kukurydza, ananas, 4 łyżki majonezu, szynka, jajka, 4 łyżki majonezu, ser żółty. Wierzch sałatki posypać resztą koperku lub natką pietruszki.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń