Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na zdrową, lekką, ale bardzo pożywną sałatkę. Spaghetti ze świeżych buraków i marchewki świetnie komponuje się ze słodkim sosem winegret, serem białym typu włoskiego oraz szafranowymi kuleczkami jaglanymi. Przygotowanie sałatki jest proste i przyjemne, a efekt z pewnością zadowoli Wasze kubki smakowe :)
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 38
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2290
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 38
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2290
Składniki
Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szafranu, a następnie dodajemy do niej łyżeczkę masła i delikatnie studzimy. Kiedy kasza odpowiednio ostygnie, formujemy z niej małe kuleczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut.
Oliwę z oliwek, ocet figowy i syrop z agawy dodajemy do miseczki i dokładnie mieszamy do momentu powstania jednolitego sosu. Powstały winegret doprawiamy do smaku solą. * Dla podkreślenia smaku naszego winegretu, możemy dodać do niego zioła prowansalskie
Z marchewek i buraków za pomocą temperówki do warzyw wycinamy spaghetti lub używamy gotowych, kupionych produktów. Spaghetti z buraka i marchewki mieszamy z winegretem, układamy na talerze wraz z kawałkami sałaty strzępiastej, sera białego typu włoskiego oraz upieczonymi kuleczkami jaglanymi.
Sałatka najlepiej smakuje z ciepłymi kuleczkami jaglanymi. Dla urozmaicenia możemy dodać do niej ulubione orzechy, pestki dyni lub słonecznik.
Życzę smacznego! :)