Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Kto je sałatki ten jest piękny i gładki, tak się powiada i dobrze się składa, bo mam dla Was propozycję wyjątkową, sałatkę kolorową. Pomidorki do niej wcześniej przygotowujemy i w oleju przechowujemy. Łączymy szynkę szwarcwaldzką, ser mozzarella, mix sałat, oliwki zielone, całość ziołami i przyprawami do smaku jest doprawione, na koniec pomidorki dokładamy i olejem z nich polewamy.
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3474
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2835
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 161
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 121
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3474
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2835
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 161
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 121
Składniki
Suszone pomidorki w oleju: Pomidory myjemy, kroimy na połowę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy pieprzem, bazylią, chili i odrobiną soli, która przyśpieszy suszenie (pomidorki szybciej puszczą sok). Pomidorki suszymy w piekarniku, w temp. 120° C ok. 30 min. Mają być wciąż elastyczne, ale nie mokre, dlatego nie rozgrzewajmy zbyt mocno piekarnika. Trzeba od czasu do czasu otworzyć piekarnik i dać ujście parze lub suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach. Pomidorki studzimy, przekładamy do słoiczka, dodajemy ziarna pieprzy, obrane, lekko zmiażdżone ząbki czosnku i zalewamy olejem rzepakowym. Zakręcamy słoik, odstawiamy na kilka godzin, przechowujemy w lodówce.
Sałatka: Na talerzu układamy umyte i osuszone liście sałat, dodajemy zwiniętą w „trąbkę” szynkę, oliwki, mozzarellę pokrojoną w plasterki, pomidorki suszone i świeży tymianek. Całość polewamy olejem rzepakowym z pomidorków i doprawiamy pieprzem. Rada: czas suszenia pomidorków zależy od ich wielkości, dlatego należy czas dobrać indywidualnie, mają być podsuszone i elastyczne.