Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Kto je sałatki ten jest piękny i gładki, tak się powiada i dobrze się składa, bo mam dla Was propozycję wyjątkową, sałatkę kolorową. Pomidorki do niej wcześniej przygotowujemy i w oleju przechowujemy. Łączymy szynkę szwarcwaldzką, ser mozzarella, mix sałat, oliwki zielone, całość ziołami i przyprawami do smaku jest doprawione, na koniec pomidorki dokładamy i olejem z nich polewamy.
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22046
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 81
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 364
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 92
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 147
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22046
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 81
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 364
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 92
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 147
Składniki
Suszone pomidorki w oleju: Pomidory myjemy, kroimy na połowę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy pieprzem, bazylią, chili i odrobiną soli, która przyśpieszy suszenie (pomidorki szybciej puszczą sok). Pomidorki suszymy w piekarniku, w temp. 120° C ok. 30 min. Mają być wciąż elastyczne, ale nie mokre, dlatego nie rozgrzewajmy zbyt mocno piekarnika. Trzeba od czasu do czasu otworzyć piekarnik i dać ujście parze lub suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach. Pomidorki studzimy, przekładamy do słoiczka, dodajemy ziarna pieprzy, obrane, lekko zmiażdżone ząbki czosnku i zalewamy olejem rzepakowym. Zakręcamy słoik, odstawiamy na kilka godzin, przechowujemy w lodówce.
Sałatka: Na talerzu układamy umyte i osuszone liście sałat, dodajemy zwiniętą w „trąbkę” szynkę, oliwki, mozzarellę pokrojoną w plasterki, pomidorki suszone i świeży tymianek. Całość polewamy olejem rzepakowym z pomidorków i doprawiamy pieprzem. Rada: czas suszenia pomidorków zależy od ich wielkości, dlatego należy czas dobrać indywidualnie, mają być podsuszone i elastyczne.