Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, wiosenna sałatka z pomidorami, kiełkami i fetą.
Czekoladowe ciasto z kremem pistacjowym to bogaty deser, który przypadnie do...
Odsłon: 72
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 136
Czekoladowe ciasto z kremem pistacjowym to bogaty deser, który przypadnie do...
Odsłon: 72
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 136
Składniki
Umyte i osuszone liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki - układamy w salaterce.
Przygotowujemy sos: śmietanę łączymy z majonezem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy szczyptę przyprawy prowansalskiej, mieszamy - polewamy sałatę.
Pomidory kroimy w plasterki lub w ósemki (można je wcześniej sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki) - układamy je na sałacie.
Obraną cebulę kroimy w piórka - układamy na pomidorach, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę oraz ulubione kiełki. Plasterki szynki rozrywamy na mniejsze kawałki i dodajemy do sałatki. Całość surówki obficie posypujemy posiekanym koperkiem, rzeżuchą lub inną świeżą zieleniną, dekorujemy plasterkami cytryny. Surówkę podajemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego :)