Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta łatwa i szybka sałatka z tuńczyka i oliwek jest pyszna zarówno podana samodzielnie, jak i jako dodatek do kanapek. Przygotujesz ją w zaledwie 10 minut, łącząc ze sobą ciekawe i ekskluzywne składniki. Całość świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezach czy dodatek do lunchu. Danie jest też niesamowicie zdrowe, pełne nienasyconych kwasów tłuszczowych rybnych, a także białka, przez co może być polecane osobom aktywnym fizycznie.
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8588
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17411
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 546
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 85
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 209
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8588
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17411
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 546
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 85
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 209
Składniki
Tuńczyka odsącz z zalewy. Rozdrobnij go za pomocą widelca i przełóż do miski.
Oliwki także odcedź i pokrój w cienkie paseczki.
Ogórki i czerwoną cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę.
Wszystkie składniki wstępnie przemieszaj w misce sałatkowej.
Przygotuj dressing, w osobnej miseczce mieszając ze sobą oliwę, ocet i sok z cytryny. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
Liście sałaty umyj i połóż na półmisku.
Czerwoną paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w łódeczki. Porozkładaj je na sałacie, a następnie połóż na wierzchu mieszankę tuńczyka, oliwek i ogórka.
Sałatkę z tuńczyka włóż do lodówki na ok. godzinę przed podaniem.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Spożyć w ciągu 3 dni.