Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na szybką, a zarazem pełnowartościową kolację? Sałatka z tuńczykiem i ryżem to idealny wybór! To połączenie prostych składników gwarantuje bogaty smak i zaspokoi nawet największy głód. Sekretem tej sałatki jest zastosowanie zarówno surowego, jak i marynowanego ogórka. Surowy ogórek zapewnia świeżość i chrupkość, a marynowany - pikantną nutę i głębię smaku. Przygotowanie sałatki zajmie Ci dosłownie chwilę - wystarczy ugotować ryż, pokroić warzywa i wymieszać wszystkie składniki z majonezem. To świetny sposób na wykorzystanie resztek z obiadu, a także idealny pomysł na lunch do pracy czy na piknik.
Składniki
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek i posiekaj w kostkę. Ryż ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedź. Marchewki ugotuj w mundurkach, następnie wystudź, obierz i pokrój w kostkę. Możesz też użyć marchewek z rosołu. Surowe ogórki obierz, drobno posiekaj, posól i zostaw na sicie. Pokrojone w kostkę korniszony także odsącz z soku. Groszek i tuńczyka wysyp z puszki na sitko, a cebulkę poszatkuj w kostkę.
Umieść wszystkie składniki sałatki w misce. Dodaj posiekaną zieleninę oraz zmieszaną z majonezem śmietanę. Dopraw, wymieszaj sałatkę i podawaj od razu. Przechowuj w lodówce.