Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta, święta i po świętach. Myślę, że to dobry moment, aby w kuchni postawić na coś lekkiego. I tak u mnie dzisiaj pyszna sałatka z awokado i zielonej soczewicy BIO.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 135
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 227
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 135
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 227
Składniki
Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni do momentu zrumienienia. W garnku doprowadzamy do wrzenia 200 ml wody, na gotującą wodę wrzucamy soczewicę i gotujemy do miękkości. U mnie trwało to dokładnie 18 minut. Ugotowaną soczewicę osączamy na sicie i odstawiamy do wystudzenia. Rukolę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Imbir obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, natomiast obrany ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. W garnuszku łączymy oliwę z oliwek, rozdrobniony czosnek i imbir. Dodajemy 2 łyżki soku z limonki, odrobinę soli i mielonego pieprzu. Powstałym sosem zalewamy rukolę, dodajemy wystudzoną soczewicę. Składniki delikatnie mieszamy. Sałatkę przekładamy na półmisek, dekorujemy półplasterkami awokado, skropionymi sokiem z limonki. Sałatkę posypujemy tartym parmezanem, dekorujemy prażonymi ziarnami sezamu i ziarnami czarnuszki. Smacznego.