Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta, święta i po świętach. Myślę, że to dobry moment, aby w kuchni postawić na coś lekkiego. I tak u mnie dzisiaj pyszna sałatka z awokado i zielonej soczewicy BIO.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94273
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2845
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3610
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1676
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94273
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2845
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3610
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1676
Składniki
Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni do momentu zrumienienia. W garnku doprowadzamy do wrzenia 200 ml wody, na gotującą wodę wrzucamy soczewicę i gotujemy do miękkości. U mnie trwało to dokładnie 18 minut. Ugotowaną soczewicę osączamy na sicie i odstawiamy do wystudzenia. Rukolę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Imbir obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, natomiast obrany ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. W garnuszku łączymy oliwę z oliwek, rozdrobniony czosnek i imbir. Dodajemy 2 łyżki soku z limonki, odrobinę soli i mielonego pieprzu. Powstałym sosem zalewamy rukolę, dodajemy wystudzoną soczewicę. Składniki delikatnie mieszamy. Sałatkę przekładamy na półmisek, dekorujemy półplasterkami awokado, skropionymi sokiem z limonki. Sałatkę posypujemy tartym parmezanem, dekorujemy prażonymi ziarnami sezamu i ziarnami czarnuszki. Smacznego.