Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z zielonej soczewicy i awokado

Sałatka z zielonej soczewicy i awokado

Autor:

Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 49727

Dodano:

Odsłon: 2864

Święta, święta i po świętach. Myślę, że to dobry moment, aby w kuchni postawić na coś lekkiego. I tak u mnie dzisiaj pyszna sałatka z awokado i zielonej soczewicy BIO.

Składniki

  • zielona soczewica BIO 100 g
  • świeża rukola 50 g
  • awokado 1 sztuka
  • czosnek 1 ząbek
  • świeży imbir (kawałek o długości 2 centymetrów)
  • sok z limonki 4 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo:
  • ziarna białego sezamu 1 łyżka
  • ziarna czarnuszki 1/2 łyżeczki
  • tarty parmezan 1- 2 łyżki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka z zielonej soczewicy i awokado

Przygotowanie

  1. Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni do momentu zrumienienia. W garnku doprowadzamy do wrzenia 200 ml wody, na gotującą wodę wrzucamy soczewicę i gotujemy do miękkości. U mnie trwało to dokładnie 18 minut. Ugotowaną soczewicę osączamy na sicie i odstawiamy do wystudzenia.

    Rukolę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Imbir obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, natomiast obrany ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. W garnuszku łączymy oliwę z oliwek, rozdrobniony czosnek i imbir. Dodajemy 2 łyżki soku z limonki, odrobinę soli i mielonego pieprzu. Powstałym sosem zalewamy rukolę, dodajemy wystudzoną soczewicę. Składniki delikatnie mieszamy. Sałatkę przekładamy na półmisek, dekorujemy półplasterkami awokado, skropionymi sokiem z limonki. Sałatkę posypujemy tartym parmezanem, dekorujemy prażonymi ziarnami sezamu i ziarnami czarnuszki.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń