Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy targowiska są pełne młodych, chrupiących warzyw, szczególnie dobrze smakuje sałatka ze smażonych warzyw i musztardowo-miodowym winegretem. Połączenie cukinii z ziemniakami, z młodą rzepą, selerem naciowym, dymką i ogórkami konserwowymi jest idealne, a danie jest proste, szybkie i uniwersalne – smakuje zarówno jako dodatek do obiadu, do ryb i mięsa, jak i do grilla.
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 123
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21526
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 75
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 113
Polecam.
Odsłon: 845
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 123
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21526
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 75
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 113
Polecam.
Odsłon: 845
Składniki
Pokroic ziemniaki na plasterki i gotowac w osolonej wodzie przez ok. 10-12 minut i odstawic. Odciac zielone liscie z rzepy i posiekac drobniejsze lodygi i liscie. Rzepe zetrzec cienko na tarce, umiescic w misce i dobrze wymieszac z odrobina oleju rzepakowego i woda. Marynowac ok. 10-15 minut. Cukinie, dymke, selera i korniszony pokroic na plasterki. Natke pietruszki grubo posiekac nozyczkami. W duzej, wysokiej patelni rozgrzac maslo klarowane i troche oleju rzepakowego. Podsmazyc na nim cukinie, dymke, selera i ugotowane ziemniaki. Dodac ogórki i marynate z ogórków. Smazyc wszystko na srednim ogniu przez nie więcej niż 3-4 minuty. Doprawic curry, sola i cukrem i wszystko dobrze wymieszac. Pod koniec dodac marynowana rzepe, powinna byc jeszcze chrupiaca. Ugotowane skladniki przelozyc do miski.
Winegret mozna przygotowac w prawie pustym sloiku po miodzie. Napelnic sloik musztarda, bulionem, olejem i przyprawami, zamknac sloik i energicznie nim wstrzasac. Resztki miodu polacza sie z pozostalymi skladnikami - jest to idealne wykorzystanie resztek. Nastepnie dodac winegret do warzyw i dobrze wymieszac. Na koniec posypac salatke natka pietruszki.
Ulozyc salatke na talerzach i posypac posiekanymi liscmi rzepy i pieprzem. Skropic olejem rzepakowym i podawac jeszcze letnia, wtedy smakuje najlepiej. Sałatka smakuje jako osobne danie, ale jest tez smacznym dodatkiem do ryb, kotletów jagniecych i dan z grilla. Smakuje równiez z grzankami.