Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na bób trwa, a więc czas na przepisy z jego udziałem. Dzisiaj proponuję pyszną sałatkę, właśnie z wykorzystaniem zielonego, świeżego bobu. Ktoś ma ochotę?
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 1642
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 4815
Polecam.
Odsłon: 111
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekki...
Odsłon: 7273
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 1642
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 4815
Polecam.
Odsłon: 111
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekki...
Odsłon: 7273
Składniki
Bób płuczemy, zalewamy wodą, solimy (płaska łyżeczka), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości (około 20 minut). Ugotowany bób studzimy, następnie obieramy ze skórki. Według moich obserwacji zimny bób obiera się o wiele łatwiej niż ciepły, nie mówię tu oczywiście o gorącym. Obieranie niestety trochę potrwa (nawet jeśli bób jest zimny), ale warto troszkę się potrudzić, bo gotowa sałatka sprawi, że zapomnimy o wszelkich niedogodnościach, które towarzyszyły jej przygotowaniu. Kukurydzę i kapary osączamy z zalewy, jajka obieramy ze skorupek, siekamy bardzo drobno. Ser żółty kroimy w grubszą kostkę, jeżeli dodajemy ogórki, te również kroimy w kostkę, ale już dużo drobniejszą niż ser. Przygotowane składniki wrzucamy do miski, dodajemy majonez, jogurt, przyprawy. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Sałatka ma dość luźną konsystencję, jeżeli lubicie gęste, zawiesiste sałatki, dajcie nieco mniej jogurtu.
Smacznego.