Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na bób trwa, a więc czas na przepisy z jego udziałem. Dzisiaj proponuję pyszną sałatkę, właśnie z wykorzystaniem zielonego, świeżego bobu. Ktoś ma ochotę?
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1028
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 140
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2189
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4208
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1028
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 140
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2189
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4208
Składniki
Bób płuczemy, zalewamy wodą, solimy (płaska łyżeczka), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości (około 20 minut). Ugotowany bób studzimy, następnie obieramy ze skórki. Według moich obserwacji zimny bób obiera się o wiele łatwiej niż ciepły, nie mówię tu oczywiście o gorącym. Obieranie niestety trochę potrwa (nawet jeśli bób jest zimny), ale warto troszkę się potrudzić, bo gotowa sałatka sprawi, że zapomnimy o wszelkich niedogodnościach, które towarzyszyły jej przygotowaniu. Kukurydzę i kapary osączamy z zalewy, jajka obieramy ze skorupek, siekamy bardzo drobno. Ser żółty kroimy w grubszą kostkę, jeżeli dodajemy ogórki, te również kroimy w kostkę, ale już dużo drobniejszą niż ser. Przygotowane składniki wrzucamy do miski, dodajemy majonez, jogurt, przyprawy. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Sałatka ma dość luźną konsystencję, jeżeli lubicie gęste, zawiesiste sałatki, dajcie nieco mniej jogurtu.
Smacznego.