Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na bób trwa, a więc czas na przepisy z jego udziałem. Dzisiaj proponuję pyszną sałatkę, właśnie z wykorzystaniem zielonego, świeżego bobu. Ktoś ma ochotę?
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 19
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 19
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Składniki
Bób płuczemy, zalewamy wodą, solimy (płaska łyżeczka), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości (około 20 minut). Ugotowany bób studzimy, następnie obieramy ze skórki. Według moich obserwacji zimny bób obiera się o wiele łatwiej niż ciepły, nie mówię tu oczywiście o gorącym. Obieranie niestety trochę potrwa (nawet jeśli bób jest zimny), ale warto troszkę się potrudzić, bo gotowa sałatka sprawi, że zapomnimy o wszelkich niedogodnościach, które towarzyszyły jej przygotowaniu. Kukurydzę i kapary osączamy z zalewy, jajka obieramy ze skorupek, siekamy bardzo drobno. Ser żółty kroimy w grubszą kostkę, jeżeli dodajemy ogórki, te również kroimy w kostkę, ale już dużo drobniejszą niż ser. Przygotowane składniki wrzucamy do miski, dodajemy majonez, jogurt, przyprawy. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Sałatka ma dość luźną konsystencję, jeżeli lubicie gęste, zawiesiste sałatki, dajcie nieco mniej jogurtu.
Smacznego.