Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na bób trwa, a więc czas na przepisy z jego udziałem. Dzisiaj proponuję pyszną sałatkę, właśnie z wykorzystaniem zielonego, świeżego bobu. Ktoś ma ochotę?
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326515
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12097
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16909
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5534
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326515
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12097
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16909
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5534
Składniki
Bób płuczemy, zalewamy wodą, solimy (płaska łyżeczka), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości (około 20 minut). Ugotowany bób studzimy, następnie obieramy ze skórki. Według moich obserwacji zimny bób obiera się o wiele łatwiej niż ciepły, nie mówię tu oczywiście o gorącym. Obieranie niestety trochę potrwa (nawet jeśli bób jest zimny), ale warto troszkę się potrudzić, bo gotowa sałatka sprawi, że zapomnimy o wszelkich niedogodnościach, które towarzyszyły jej przygotowaniu. Kukurydzę i kapary osączamy z zalewy, jajka obieramy ze skorupek, siekamy bardzo drobno. Ser żółty kroimy w grubszą kostkę, jeżeli dodajemy ogórki, te również kroimy w kostkę, ale już dużo drobniejszą niż ser. Przygotowane składniki wrzucamy do miski, dodajemy majonez, jogurt, przyprawy. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Sałatka ma dość luźną konsystencję, jeżeli lubicie gęste, zawiesiste sałatki, dajcie nieco mniej jogurtu.
Smacznego.