Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta sałatka ze szparagami i fetą to kwintesencja świeżości i wiosenno-letnich smaków, idealna na lekki lunch czy jako dodatek do głównego posiłku. W tej przekąsce znajdziesz mnóstwo tekstur i balansów – chrupiące szparagi i orzechy, słodkie jabłka i ciemne winogrona, a także kremowa i słona feta. Wszystko podkreśla lekki dressing na bazie oliwy i soku z cytryny.
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21243
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25351
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 114
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21243
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25351
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 114
Składniki
Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę, a obok ustaw miskę z lodowatą wodą. Wrzuć pokrojone ukośnie szparagi na wrzątek i blanszuj przez ok. 1 minutę, aż będą miękkie, ale nadal jasnozielone. Przełóż do wody z lodem także na 1 minutę, po czym odcedź. Przełóż szparagi na ręcznik papierowy, aby wyschły. Roszponkę lub szpinak opłucz i osusz. Umyte jabłka pokrój na plasterki, możesz zachować skórkę. Migdały i orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj. Ciemne winogrona umyj i zostaw w całości lub przekrój na połowy. Wszystkie przygotowane składniki umieść w misce.
W oddzielnym naczyniu rozmieszaj olej z octem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem, solą i czarnym pieprzem. Energicznie ubij sos widelcem, po czym polej sałatkę i dobrze wymieszaj.
Sałatkę ze szparagami i fetą podawaj od razu lub po uprzednim schłodzeniu w lodówce. Po postawieniu na stół ponownie wymieszaj danie i posyp pokruszoną fetą.