Sałatka ziemniaczana kojarzy mi się głównie z kuchnią niemiecką, bo tam ziemniaki i wszelkie potrawy z nimi są niezwykle popularne. Pomysł na tą sałatkę zaczerpnęłam też z przepisów kuchni niemieckiej. Jest ona smaczna i sycąca, i co ważne, szybka w przygotowaniu. Smakuje solo, ale też będzie idealna do pieczonej kiełbasy czy do dań grillowych.
Sałatka ziemniaczana po bawarsku
Składniki
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 1 mały por
- 150 g boczku
- mały kubeczek jogurtu
- 3 łyżki majonezu
- 2 jajka na twardo
- sól i pieprz
- gruby szczypior
Składniki
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 1 mały por
- 150 g boczku
- mały kubeczek jogurtu
- 3 łyżki majonezu
- 2 jajka na twardo
- sól i pieprz
- gruby szczypior

Etapy przygotowania
Ugotowane ziemniaki kroimy w kosteczkę Por kroimy w cienkie półplasterki i przelewamy na sicie wrzątkiem. Odsączamy. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni. Jajka kroimy w kostkę. Jogurt mieszamy z majonezem.
W misce łączymy ziemniaki, por, odcedzony z tłuszczu boczek, jajka Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem Dodajemy jogurt z majonezem Całość mieszamy i posypujemy obficie posiekanym szczypiorem Podajemy solo lub do pieczonych mięs, do pieczonej kiełbasy i wszelkich dań z grilla
Przepis w Waszym wykonaniu (12)


Komentarze do przepisu (9)
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 383

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 538
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 383

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 538


Składniki
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 1 mały por
- 150 g boczku
- mały kubeczek jogurtu
- 3 łyżki majonezu
- 2 jajka na twardo
- sól i pieprz
- gruby szczypior
Ugotowane ziemniaki kroimy w kosteczkę Por kroimy w cienkie półplasterki i przelewamy na sicie wrzątkiem. Odsączamy. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni. Jajka kroimy w kostkę. Jogurt mieszamy z majonezem.
W misce łączymy ziemniaki, por, odcedzony z tłuszczu boczek, jajka Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem Dodajemy jogurt z majonezem Całość mieszamy i posypujemy obficie posiekanym szczypiorem Podajemy solo lub do pieczonych mięs, do pieczonej kiełbasy i wszelkich dań z grilla
Fajnie to wygląda! Lubię takie sałatki
Pyszotka:)
Pyszotka:)
Ja również gratuluję przepisu dnia.
Gratuluję przepisu dnia.;)