Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Im bliżej do maja i im cieplej na dworze, tym bardziej marzy nam się wieczór spędzony w ogrodzie, w gronie przyjaciół – oczywiście z obowiązkową, soczystą karkówką z grilla. Szykując takie wiosenne przyjęcie, czasem zdarza nam się zapomnieć o warzywnych dodatkach do mięsnej uczty. Kiedy brakuje czasu na przygotowanie wykwintnej sałaty, warto postawić na proste, szybkie w przygotowaniu dodatki, ze składników, które niemal każdy znajdzie w lodówce. Na przykład na sałatkę ziemniaczaną z ogórkiem i porem, której wykonanie zajmuje (nie licząc czasu na ugotowanie ziemniaków) nie więcej niż 10-15 minut. Jest przy tym smaczna, pożywna i wyśmienicie pasuje do grillowanych mięs.
Ziemniaki obierz ze skórek i ugotuj al dente (nie rozgotuj, by nie rozpadały się podczas krojenia). Poczekaj aż wystygną. Przekrój każdego ziemniaka na pół (jeśli są niewielkie) lub na ćwiartki (jeśli są duże), a następnie pokrój je na plasterki o grubości około 4-5 mm.
Pokrój pora w poprzek na plasterki (trochę cieńsze niż te ziemniaczane), wrzuć na 2 minuty do lekko osolonego wrzątku (czyli zblanszuj) i odcedź. Jeśli plasterki pora rozpadną się na krążki, nie przejmuj się.
Pokrój ogórki na talarki (o takiej mniej więcej grubości, jak w przypadku pora).
W osobnym naczyniu wymieszaj majonez z musztardą, solą i pieprzem.
Ziemniaki, pora i ogórki wymieszaj w misce. Polej sosem i odstaw na godzinę go lodówki.
Klopsy przygotowałam trochę inaczej dodając posiekaną natkę pietruszki i kope...
Odsłon: 100
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 547
Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...
Odsłon: 51
Co dziś u was króluje w porze obiadowej ?ja mam dla was przepis na pyszne ćwi...
Odsłon: 97
Zapiekanka która zachwyci smakiem, aromatem. Może być na drugie danie lub gor...
Odsłon: 104
Klopsy przygotowałam trochę inaczej dodając posiekaną natkę pietruszki i kope...
Odsłon: 100
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 547
Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...
Odsłon: 51
Co dziś u was króluje w porze obiadowej ?ja mam dla was przepis na pyszne ćwi...
Odsłon: 97
Zapiekanka która zachwyci smakiem, aromatem. Może być na drugie danie lub gor...
Odsłon: 104
Składniki
Ziemniaki obierz ze skórek i ugotuj al dente (nie rozgotuj, by nie rozpadały się podczas krojenia). Poczekaj aż wystygną. Przekrój każdego ziemniaka na pół (jeśli są niewielkie) lub na ćwiartki (jeśli są duże), a następnie pokrój je na plasterki o grubości około 4-5 mm.
Pokrój pora w poprzek na plasterki (trochę cieńsze niż te ziemniaczane), wrzuć na 2 minuty do lekko osolonego wrzątku (czyli zblanszuj) i odcedź. Jeśli plasterki pora rozpadną się na krążki, nie przejmuj się.
Pokrój ogórki na talarki (o takiej mniej więcej grubości, jak w przypadku pora).
W osobnym naczyniu wymieszaj majonez z musztardą, solą i pieprzem.
Ziemniaki, pora i ogórki wymieszaj w misce. Polej sosem i odstaw na godzinę go lodówki.
Przepisy Sałatki
Sałatki
Sałatka z młodych buraków i truskawek
Sałatki
Sałatka ryżowa z mortadelą
Sałatki
Sałatka obiadowa z pora, marchewki i jabłka
Sałatki
Sałatka z jajkiem
Sałatka z młodych buraków i truskawek
Truskawki i młode buraczki to idealna sałatka do dań mięsnych z grilla.
Odsłon: 68
Sałatka ryżowa z mortadelą
Polecam prostą sałatkę warzywną z dodatkiem mortadeli, o której większość z n...
Odsłon: 120