Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Im bliżej do maja i im cieplej na dworze, tym bardziej marzy nam się wieczór spędzony w ogrodzie, w gronie przyjaciół – oczywiście z obowiązkową, soczystą karkówką z grilla. Szykując takie wiosenne przyjęcie, czasem zdarza nam się zapomnieć o warzywnych dodatkach do mięsnej uczty. Kiedy brakuje czasu na przygotowanie wykwintnej sałaty, warto postawić na proste, szybkie w przygotowaniu dodatki, ze składników, które niemal każdy znajdzie w lodówce. Na przykład na sałatkę ziemniaczaną z ogórkiem i porem, której wykonanie zajmuje (nie licząc czasu na ugotowanie ziemniaków) nie więcej niż 10-15 minut. Jest przy tym smaczna, pożywna i wyśmienicie pasuje do grillowanych mięs.
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 45
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2084
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3652
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 34
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1380
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 45
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2084
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3652
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 34
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1380
Składniki
Ziemniaki obierz ze skórek i ugotuj al dente (nie rozgotuj, by nie rozpadały się podczas krojenia). Poczekaj aż wystygną. Przekrój każdego ziemniaka na pół (jeśli są niewielkie) lub na ćwiartki (jeśli są duże), a następnie pokrój je na plasterki o grubości około 4-5 mm.
Pokrój pora w poprzek na plasterki (trochę cieńsze niż te ziemniaczane), wrzuć na 2 minuty do lekko osolonego wrzątku (czyli zblanszuj) i odcedź. Jeśli plasterki pora rozpadną się na krążki, nie przejmuj się.
Pokrój ogórki na talarki (o takiej mniej więcej grubości, jak w przypadku pora).
W osobnym naczyniu wymieszaj majonez z musztardą, solą i pieprzem.
Ziemniaki, pora i ogórki wymieszaj w misce. Polej sosem i odstaw na godzinę go lodówki.