Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Im bliżej do maja i im cieplej na dworze, tym bardziej marzy nam się wieczór spędzony w ogrodzie, w gronie przyjaciół – oczywiście z obowiązkową, soczystą karkówką z grilla. Szykując takie wiosenne przyjęcie, czasem zdarza nam się zapomnieć o warzywnych dodatkach do mięsnej uczty. Kiedy brakuje czasu na przygotowanie wykwintnej sałaty, warto postawić na proste, szybkie w przygotowaniu dodatki, ze składników, które niemal każdy znajdzie w lodówce. Na przykład na sałatkę ziemniaczaną z ogórkiem i porem, której wykonanie zajmuje (nie licząc czasu na ugotowanie ziemniaków) nie więcej niż 10-15 minut. Jest przy tym smaczna, pożywna i wyśmienicie pasuje do grillowanych mięs.
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35896
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 149
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 262
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 299
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35896
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 149
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 262
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 299
Składniki
Ziemniaki obierz ze skórek i ugotuj al dente (nie rozgotuj, by nie rozpadały się podczas krojenia). Poczekaj aż wystygną. Przekrój każdego ziemniaka na pół (jeśli są niewielkie) lub na ćwiartki (jeśli są duże), a następnie pokrój je na plasterki o grubości około 4-5 mm.
Pokrój pora w poprzek na plasterki (trochę cieńsze niż te ziemniaczane), wrzuć na 2 minuty do lekko osolonego wrzątku (czyli zblanszuj) i odcedź. Jeśli plasterki pora rozpadną się na krążki, nie przejmuj się.
Pokrój ogórki na talarki (o takiej mniej więcej grubości, jak w przypadku pora).
W osobnym naczyniu wymieszaj majonez z musztardą, solą i pieprzem.
Ziemniaki, pora i ogórki wymieszaj w misce. Polej sosem i odstaw na godzinę go lodówki.