Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka ziemniaczana to bardzo szerokie pojęcie. Możesz przyrządzić ją na naprawdę wiele sposobów. Łagodne w smaku ziemniaki smakują wyśmienicie z wyrazistymi dodatkami – takimi jak por albo przetworzone ogórki. W zależności od upodobań możesz połączyć je ze słodkimi ogórkami konserwowymi, kwaśnymi kiszonymi albo słonawymi małosolnymi. Aromat sałatki „podbijesz” świeżą natką pietruszki.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7224
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2683
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20194
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 582
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 804
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7224
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2683
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20194
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 582
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 804
Składniki
Wyszoruj ziemniaki i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Po ostudzeniu obierz i pokrój w kostkę.
Odetnij od pora ogonek i zieloną część liści (jeśli por jest mody, niewielki, możesz zostawić kawałek zielonej części). Pokrój na plasterki. Jeśli chcesz, by por miał łagodniejszy smak, przelej go (na durszlaku) wrzątkiem. Jeśli wolisz zrobić wyrazistą sałatkę, jedynie posól go i odstaw na kilkanaście minut.
Pokrój ogórki w kostkę. Posiekaj pietruszkę. Odłóż trochę do dekoracji. Odłóż także garść plasterków pora. Resztę pora i pietruszki połącz w misce z ziemniakami i ogórkami. W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Dodaj do sos do warzyw. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Ponownie wymieszaj. Odstaw sałatkę na co najmniej pół godziny do lodówki. Przed podaniem udekoruj pietruszką i porem.