Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka ziemniaczana to bardzo szerokie pojęcie. Możesz przyrządzić ją na naprawdę wiele sposobów. Łagodne w smaku ziemniaki smakują wyśmienicie z wyrazistymi dodatkami – takimi jak por albo przetworzone ogórki. W zależności od upodobań możesz połączyć je ze słodkimi ogórkami konserwowymi, kwaśnymi kiszonymi albo słonawymi małosolnymi. Aromat sałatki „podbijesz” świeżą natką pietruszki.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5029
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13572
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5881
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7650
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5029
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13572
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5881
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7650
Składniki
Wyszoruj ziemniaki i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Po ostudzeniu obierz i pokrój w kostkę.
Odetnij od pora ogonek i zieloną część liści (jeśli por jest mody, niewielki, możesz zostawić kawałek zielonej części). Pokrój na plasterki. Jeśli chcesz, by por miał łagodniejszy smak, przelej go (na durszlaku) wrzątkiem. Jeśli wolisz zrobić wyrazistą sałatkę, jedynie posól go i odstaw na kilkanaście minut.
Pokrój ogórki w kostkę. Posiekaj pietruszkę. Odłóż trochę do dekoracji. Odłóż także garść plasterków pora. Resztę pora i pietruszki połącz w misce z ziemniakami i ogórkami. W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Dodaj do sos do warzyw. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Ponownie wymieszaj. Odstaw sałatkę na co najmniej pół godziny do lodówki. Przed podaniem udekoruj pietruszką i porem.