Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
"Sałatka zimowa" - gdyż takie połączenie składników o tej porze roku smakuje najlepiej:) Dodatkowym atutem sałatki - poza świetnym smakiem - jest również to, że sałatka jest bardzo sycąca
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 688
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 662
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 252
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 688
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 662
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 252
Składniki
Piersi kurczaka kroimy w kostkę. Posypujemy 1-2 łyżkami przyprawy do gyrosa, mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Cebule kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej (lub masło), wrzucamy cebulę. Gdy się podsmaży odkładamy ją do miski, a na patelnię dodajemy pieczarki. Pod koniec smażenia solimy je do smaku. Dodajemy do miski z cebulą.
Na tą samą patelnię dodajemy odrobinę oleju i wrzucamy kurczaka. Smażymy. Gdy wszystkie kawałki stracą różowy kolor, dodajemy je do cebuli i pieczarek. Odstawiamy do przestudzenia.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Majonez mieszamy z ketchupem. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą. Odstawiamy do schłodzenia.