Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szuba czyli pyszna sałatka śledziowa. Można się też spotkać z nazwą śledzie pod pierzynką. Szuba to nic innego jak warstwowa sałatka ze śledziami. Szuba to inaczej kołderka, a w tym przypadku śledzie przykryte kołderką składającą się z kilku warstw różnych warzyw i jajka. Dodatkowo majonez. Całość tworzy pyszną sałatkę, która u mnie w domu nieodłącznie kojarzy się z czasem świątecznym. Nie może jej zabraknąć na stole w Święta Bożego Narodzenia. Szuba to potrawa pochodząca z Kresów, z kuchni ukraińskiej. Kilka prostych składników, a tyle smaku. Można ją zrobić w dużej misce układając składniki warstwowo, obowiązkowo w szklanej, aby można było cieszyć oko kolorami tej sałatki. Można też, jak dziś u mnie, użyć słoiczków deserowych lub salaterek i w ten sposób każdy otrzyma porcję swojej sałatki w osobnym słoiczku/ salaterce. Mi z podanej ilości składników wyszło 6 porcji czyli 6 słoiczków o pojemności 330 ml.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112932
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 258
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 551
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 480
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 853
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112932
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 258
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 551
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 480
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 853
Składniki
Buraki gotujemy lub pieczemy. Ja upiekłam. Każdy burak zawinęłam w folię aluminiową i włożyłam do piekarnika na czas pieczenia piernika ( w sumie 1 godzina w 180 stopniach )
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, podobnie marchewki. Po ugotowaniu i wystudzeniu ziemniaki kroimy w niewielką kostkę, a marchewkę ścieramy na dużych oczkach
Jajka gotujemy na twardo. Wszystkie z wyjątkiem dwóch żółtek ścieramy na dużych oczkach Cebulę drobniutko siekamy
Buraki obieramy ze skórki i również ścieramy. Ja starłam na średnich oczkach
Filety śledziowe ( ja kupuję albo w oleju, albo już gotowe wymoczone, więc odpada moczenie filetów w domu ) kroimy w drobną kosteczkę
Całość układamy warstwowo: albo w dużej szklanej misce, albo w słoiczkach deserowych czy szklanych salaterkach, aby uwidocznić kolorowe warstwy. Na spód dajemy pokrojone śledzie, na nie wykładamy cebulę i jajko. Na jajko nakładamy warstwę majonezu i posypujemy świeżo mielonym pieprzem
Na majonezie układamy pokrojone ziemniaki, a na nich marchewkę. Na marchewkę wykładamy buraki
Na buraki dajemy znów majonez, posypujemy pieprzem i kruszymy na niego pozostawione żółtka Posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Śledzie pod pierzynką odstawiamy na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.