Do góry

Sałatki Przepis na:

Śledzie w majonezie z groszkiem i ogórkami

Przepis dnia 2016-11-25
Śledzie w majonezie z groszkiem i ogórkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 865 Ocena: 16587

Dodano:

Odsłon: 13123

Śledzik z sałatką

Składniki

  • 4 solone śledzie z beczki (lub 500 g filetów matjes )
  • 150 ml majonezu
  • 150 g zielonego groszku z puszki
  • 2 małe ogórki konserwowe
  • 2 jajka
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • pół pęczka szczypiorku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śledzie namoczyłem ok. 12 godzin w wodzie ( jeśli lubicie łagodniejsze moczymy w mleku lub w mleku zmieszanym z wodą ). Po tym czasie odsączyłem na sicie, zdjąłem skórę, wyjąłem ości, podzieliłem wzdłuż na połówki i każdą pociąłem na 2-3 kawałki. Jeśli wykorzystamy filety śledziowe matjes to wystarczy opłukać je letnią wodą i pokroić.

    Ugotowałem jajka na twardo, po ostudzeniu pokroiłem niezbyt drobno. Ogórki pokroiłem w drobną kostkę i połączyłem z jajkami i groszkiem. Dodałem majonez, wymieszałem, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną sałatką połączyłem ze śledziami. Posypałem pociętym szczypiorkiem.
    Można też wyłożyć śledzie na półmisek i przykryć je sałatką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kardamonovy 25 listopada 2016 Wczoraj zrobiłam. Ale bez groszku, ogórków, majonezu i jajek. Właściwie to zrobiłam z cebulą i jogurtem :D.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń