Do góry

Sałatki Przepis na:

Śledzie ze skorzonerą

Śledzie ze skorzonerą

Autor:

Przepisów i artykułów: 2167 Ocena: 48105

Dodano:

Odsłon: 1898

Lubimy nowe połączenia smakowe, to taka zabawa…uda się czy też nie. Śledzie pysznie komponują się z tym czarnym korzeniem. Przygotowując takie sałatki zawsze zwracamy uwagę na jakość produktów, tym bardziej że częstujemy nimi znajomych.

Składniki

  • 400 g filetów śledziowych np Seko
  • 700 ml mleka do namoczenia śledzi
  • 500 g skorzonery
  • 1 mała puszka soczewicy
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 l wody
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka octu
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śledzie moczymy w mleku, przez 2-3 godziny. Osączamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na 2 cm kawałki.
    W tym czasie skorzonerę obieramy, wrzucamy do zimnej wody wymieszanej z octem (1 litr wody, 1 łyżka mąki, 1 łyżka octu). Następnie gotujemy w osolonym wrzątku, tak by były al dente. Studzimy, kroimy na 1 cm kawałki.
    Kukurydzę i soczewicę osączamy z zalewy.
    Ogórki i ugotowane jajka kroimy w kostkę.
    Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy śmietanę, majonez i dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Schładzamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 grudnia 2017 Parafrazując Starszych Panów:

Śledzik jest dobry na wszystko
Śledzik na drogę za śliską
Śledzik na stopę za niską
Śledzik podniesie Ci ją
Parararara...

Pycha xD
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bellapi 15 grudnia 2017 o tak jakość to podstawa, nie tylko dla innych również dla samych siebie :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń