Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papaya salad to kolejna moja propozycja z kuchni azjatyckiej. Jest to najostrzejsza sałatka jaką miałem okazje jeść w Tajlandii. Głównym składnikiem jest niedojrzała zielona papaja, która doskonale przenosi inne smaki. Sałatka jest jednocześnie piekielnie ostra ale i orzeźwiająca. Gdy byłem w Tajladnii było to danie, które jadłem prawie tak często jak zupę Tom Yum. Przepis na nią znajdziecie tutaj. Zawsze była przygotowywana na świeżo w dużym glinianym moździerzu. My też sobie dzisiaj taką przygotujemy. Zanim przedstawię Wam co jest potrzebne na przygotowanie papaya salad chciałbym się na chwilę zatrzymać przy głównym składniku. Zielona papaja jest w Polsce chyba niedostępna świeża ( przynajmniej ja się nie spotkałem ). Więc pytanie gdzie ją kupić? Musicie poszukać u siebie w mieście jakiegoś sklepu z kuchniami świata albo jakieś azjatyckie delikatesy i tam powinniście znaleźć mrożoną zieloną papaje.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 180
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 185
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 180
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 185
Składniki
Zanim zaczniemy mieszać składniki lepiej jest sobie wszystko odpowiednio przygotować. Wtedy złożenie całej sałatki zajmie nam zaledwie 15 minut. Orzechy prażymy na suchej patelni, następnie rozdrabniamy ( ja użyłem do tego noża, z grubsza siekając orzechy ).Obieramy czosnek, papryczki chilli kroimy na pół i wyciskamy sok z limonki a pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Papaje kroimy w zapałki ( zazwyczaj mrożona jest już pokrojona ) a fasolkę szparagową przekrajany na pół w poprzek.
Gdy wszystko mam przygotowane i pod ręką możemy zaczynać. Do przygotowania sosu do sałatki będziemy potrzebowali moździerza. Wrzucamy do niego papryczki chilli i czosnek. Rozgniatamy wszystko tłuczkiem. Następnie dodajmy cukier palmowy, sos rybny, pastę z tamaryndowca i sok z limonki. Nadal ubijamy wszystko przez chwilę tłuczkiem. Teraz dodajemy pomidorki koktajlowe i wszystko mieszamy ale już nie tłuczkiem a łyżką. Sos mamy już gotowy.
Do miski przekładamy papaje i fasolkę. Mieszamy je łyżką lekko ugniatając. Następnie dodajemy przygotowany sos i wszystko dokładnie mieszamy. Po nałożeniu na talerz posypujemy uprażonymi orzechami i sałatka gotowa. Smacznego!!