Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta surówka 5-składnikówa jest szybka, prosta, a wszystkie niezbędne elementy do jej wykonania jesteś w stanie kupić podczas jednego wyjścia do warzywniaka lub na targ. Surówka wygląda apetycznie dzięki użyciu kontrastujących kolorem warzyw, a całość dopełnia lekki dressing na bazie oliwy i octu winnego. Surówkę możesz jeść samodzielnie lub serować jako element obiadu lub kolacji.
Dzisiaj polecam domową bruschettę z pomidorów dojrzewających na słońcu, z dod...
Odsłon: 12697
Dzisiaj polecam domową bruschettę z pomidorów dojrzewających na słońcu, z dod...
Odsłon: 12697
Składniki
Łodygi selera umyj i pokrój w plasterki. Marchewki oraz jabłka obierz i pokrój w słupki. Ogórki dokładnie umyj i pozostaw ze skórką, po czym pokrój w kawałki podobne do marchewek. Paprykę umyj, usuń nasiona i błonki, następnie pokrój w cienkie paski.
Wszystkie przygotowane składniki umieść w misce. W oddzielnym naczyniu wymieszaj olej z octem winnym lub sokiem z cytryny i miodem. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Przelej dressing do warzyw i dokładnie wymieszaj sałatkę.
Sałatkę 5-składnikową podawaj od razu lub wstaw do lodówki do lekkiego schłodzenia. Przed ponownym podaniem przemieszaj, udekoruj natką pietruszki i koperkiem.