Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy colesław to idealny dodatek do dań obiadowych i przekąsek z grilla. Największym atutem jest to, że sałatka jest jednocześnie kremowa i chrupiąca. Przystawkę możesz wykorzystać jako surówka do mielonych lub dodatek na kanapki. Sekretem sałatki są drobno pokrojone warzywa. Do tego celu użyj ostrego noża, krajalnicy lub robota kuchennego z opcją szatkowania.
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 308
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 308
Składniki
Zerwij zewnętrzne liście kapusty, wytnij głąb i drobno posiekaj warzywa. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce jarzynowej. Obraną cebulkę drobno posiekaj w kostkę. Wszystkie składniki umieść w misce.
Jeśli chcesz wykonać sałatkę, która będzie miała więcej smaku użyj mieszanki majonezu i śmietany w równych proporcjach (lub wedle upodobań). Lżejszą surówkę o podobnej konsystencji zapewni ci jogurt grecki. W zależności od tego, jak kremowa ma być surówka, użyj mniejszą lub większą ilość wymienionych składników.
Majonez lub jogurt umieść w miseczce, zmieszaj z miodem, octem i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Wylej sos na sałatkę i dokładnie wymieszaj. Następnie umieść w lodówce na co najmniej 30 minut. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.