Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka marchewkowo-selerowa

Surówka marchewkowo-selerowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 970

Dodano:

Odsłon: 21811

Znacie ją zapewne, jest dość popularnym dodatkiem do dań obiadowych, szczególnie w szkolnych stołówkach czy barach mlecznych. Mimo swej prostoty jest bardzo smakowita. Swoją wersję wzbogaciłam o kilka dodatków, dzięki którym surówka smakowała jeszcze lepiej:)

Składniki

  • kawałek selera (ok 250g)
  • 1 marchew (ok 150g)
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2-3 liście czosnku niedźwiedziego
  • 3 łyżki ekspandowanych zbóż (np. żyto, gryka i jagły)
  • 2 łyżki prażonych ziaren (sezam czarny, słonecznik, dynia)
  • sok z cytryny
  • sos: 3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego
  • 1 kopiasta łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól
  • pieprz czarny
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Seler i marchew obrać, zetrzeć na średnich oczkach. Jabłko obrać, zetrzeć na dużych oczkach. Warzywa i jabłko skropić sokiem z cytryny, wymieszać.
    Liście czosnku posiekać.
    Składniki sosu wymieszać, posolić do smaku. Sosem polać sałatkę, posypać ziarnami, zbożem ekspandowanym i czosnkiem.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń