Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta i ogórek to chyba dwa najczęściej wybierane warzywa do przyrządzenia sałatki obiadowej. Co prawda ogórek często prezentuje się w klasycznej mizerii, tym razem jednak dodał orzeźwienia tej prostej sałatce z kapustą pekińską. Latem i jesienią możesz używać sezonowych ogórków z ogrodu, zimą i wczesną wiosną wykorzystaj ogórki kiszone. Surówkę obiadową z ogórkiem możesz urozmaicić dodatkiem rzodkiewki, czerwonej papryki lub kukurydzy, jednak w tej podstawowej, prostej formie jest równie pyszna. Sukces tkwi w domowym i charakternym sosie oraz marynowanej cebulce.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5490
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29837
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 245
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19527
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1092
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5490
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29837
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 245
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19527
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1092
Składniki
Obierz i drobno poszatkuj cebulę, a następnie przełóż do miseczki. Delikatnie posól i dodaj pół łyżeczki cukru. Odstaw na kilka minut, po czym dodaj ocet lub sok z cytryny i ponownie odstaw na kolejne kilka minut. Tak zamarynowana cebulka nada charakterystycznego smaku surówce.
Obierz kapustę z wierzchnich liści, przekrój na pół i drobno poszatkuj. Zacznij od końców liści i krój w stronę głąba – tak będzie wygodniej. Umyj ogórka i pokrój w cienkie paski. Nie musisz obierać go ze skórki, dzięki czemu surówka stanie się bardziej chrupiąca, a ogórek nie straci formy. Drobno poszatkuj natkę pietruszki.
Zrób sos. Zmieszaj olej z musztardą, miodem oraz dodaj sól i pieprz do smaku. Wybierz musztardę francuską, jeśli zależy ci na ostrzejszym smaku lub miodową, jeśli preferujesz łagodniejsze akcenty.
Wymieszaj sos z przygotowanymi wcześniej warzywami i od razu podawaj.