Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta i ogórek to chyba dwa najczęściej wybierane warzywa do przyrządzenia sałatki obiadowej. Co prawda ogórek często prezentuje się w klasycznej mizerii, tym razem jednak dodał orzeźwienia tej prostej sałatce z kapustą pekińską. Latem i jesienią możesz używać sezonowych ogórków z ogrodu, zimą i wczesną wiosną wykorzystaj ogórki kiszone. Surówkę obiadową z ogórkiem możesz urozmaicić dodatkiem rzodkiewki, czerwonej papryki lub kukurydzy, jednak w tej podstawowej, prostej formie jest równie pyszna. Sukces tkwi w domowym i charakternym sosie oraz marynowanej cebulce.
Obierz i drobno poszatkuj cebulę, a następnie przełóż do miseczki. Delikatnie posól i dodaj pół łyżeczki cukru. Odstaw na kilka minut, po czym dodaj ocet lub sok z cytryny i ponownie odstaw na kolejne kilka minut. Tak zamarynowana cebulka nada charakterystycznego smaku surówce.
Obierz kapustę z wierzchnich liści, przekrój na pół i drobno poszatkuj. Zacznij od końców liści i krój w stronę głąba – tak będzie wygodniej. Umyj ogórka i pokrój w cienkie paski. Nie musisz obierać go ze skórki, dzięki czemu surówka stanie się bardziej chrupiąca, a ogórek nie straci formy. Drobno poszatkuj natkę pietruszki.
Zrób sos. Zmieszaj olej z musztardą, miodem oraz dodaj sól i pieprz do smaku. Wybierz musztardę francuską, jeśli zależy ci na ostrzejszym smaku lub miodową, jeśli preferujesz łagodniejsze akcenty.
Wymieszaj sos z przygotowanymi wcześniej warzywami i od razu podawaj.
2 piękne pęczki botwinki i pachnący koperek zamieniłam wczoraj w przepyszną w...
Odsłon: 4572
Aromatyczna, smażona rybka - zdrowa i jednocześnie smaczna. W panierce z mąki...
Odsłon: 35
Kompozycja smakowa idealnie podkreśla subtelny smak karczochów.
Odsłon: 30
Pyszny i szybki posiłek jednogarnkowy idealny na obiad,ciepłą kolację lub jak...
Odsłon: 30
Aromatyczna, smażona rybka - zdrowa i jednocześnie smaczna. W panierce z mąki...
Odsłon: 35
Kompozycja smakowa idealnie podkreśla subtelny smak karczochów.
Odsłon: 30
Pyszny i szybki posiłek jednogarnkowy idealny na obiad,ciepłą kolację lub jak...
Odsłon: 30
Składniki
Obierz i drobno poszatkuj cebulę, a następnie przełóż do miseczki. Delikatnie posól i dodaj pół łyżeczki cukru. Odstaw na kilka minut, po czym dodaj ocet lub sok z cytryny i ponownie odstaw na kolejne kilka minut. Tak zamarynowana cebulka nada charakterystycznego smaku surówce.
Obierz kapustę z wierzchnich liści, przekrój na pół i drobno poszatkuj. Zacznij od końców liści i krój w stronę głąba – tak będzie wygodniej. Umyj ogórka i pokrój w cienkie paski. Nie musisz obierać go ze skórki, dzięki czemu surówka stanie się bardziej chrupiąca, a ogórek nie straci formy. Drobno poszatkuj natkę pietruszki.
Zrób sos. Zmieszaj olej z musztardą, miodem oraz dodaj sól i pieprz do smaku. Wybierz musztardę francuską, jeśli zależy ci na ostrzejszym smaku lub miodową, jeśli preferujesz łagodniejsze akcenty.
Wymieszaj sos z przygotowanymi wcześniej warzywami i od razu podawaj.
Przepisy Sałatki
Sałatki
Marynowana czerwona kapusta – surówka do obiadu
Sałatki
Stek w sałatce
Sałatki
Sałatka makaronowa z łososiem, jajkiem, groszkiem i cieciorką
Sałatki
Sałatka z burakiem, mandarynką i fetą
Marynowana czerwona kapusta – surówka do obiadu
Marynowana czerwona kapusta to świetna surówka do obiadu albo sałatka na gril...
Odsłon: 32
Stek w sałatce
Stek medium rare z sałatką, gorgonzola i szpinakiem
Odsłon: 14