Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka odświętna to pyszny i chrupiący dodatek do każdego uroczystego obiadu i nie tylko. Świetnie sprawdzi się też jako samodzielna przekąska czy przystawka. Całość wyróżnia się chrupiącą teksturą i kremowością sosu. Surówka jest lekko słodka, z wyraźną nutą kwaśnej cytryny i lekko pikantnej musztardy. Przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny, a także gościom.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13967
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1609
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15729
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6380
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13967
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1609
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15729
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6380
Składniki
Kapustę bardzo drobno poszatkuj, a marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Z jabłka usuń gniazdo nasienne i pokrój je w bardzo cienkie plasterki. Marchewkę i jabłko w razie potrzeby osusz papierowymi ręcznikami, by usunąć nadmiar płynu.
Przełóż wszystkie składniki do miski i wstępnie przemieszaj.
Przygotuj dressing. W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos, do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlej przygotowany dressing do warzyw.
Całość dobrze wymieszaj, do całkowitego pokrycia warzyw i jabłka.
Szczypiorek drobno posiekaj. Posyp nim wierzch surówki odświętnej, a następnie dopraw ją czarnym pieprzem – najlepiej świeżo mielonym.
Danie wstaw do lodówki na co najmniej 15-20 minut, by smaki się połączyły. Surówkę podawaj na zimno. Jeśli przyrządzasz ją z wyprzedzeniem, zalewaj ją dressingiem na ok. 30 minut przed podaniem.