Jaki dodatek zrobić do obiadu lub kolacji? Najlepiej surówkę z białej kapusty. W tej wersji urozmaicisz ją marchewką, jabłkiem, czosnkiem i kremowym sosem.
Surówka z białej kapusty
Składniki
- 1 mała główka kapusty
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 niewielkie jabłko
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu
- sól i pieprz do smaku
- pęczek koperku
Składniki
- 1 mała główka kapusty
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 niewielkie jabłko
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu
- sól i pieprz do smaku
- pęczek koperku

Etapy przygotowania
Kapustę umyj, osusz, a następnie cienko poszatkuj. Najlepiej zrób to z pomocą ostrego noża lub tarki. Przełóż do dużej miski. Umytą cebulę także posiekaj drobno. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
Jabłko obierz, również posiekaj drobno albo zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki dodaj do kapusty. Dopraw surówkę obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj.
Przygotuj sos. Majonez wymieszaj dokładnie z jogurtem naturalnym oraz cukrem, dopraw też delikatnie solą i pieprzem. Wymieszaj składniki sosu i wlej do surówki. Dodaj też ocet. Posól i popieprz, jeśli jest taka potrzeba. Zamieszaj dokładnie.
Umieść surówkę w lodówce na minimum godzinę przed podaniem, aby smaki się przegryzły. Posiekaj koperek i na koniec udekoruj nim surówkę.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 104

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 856

Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2206
Królowa grilla :)
- Impreza
- Grill
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Rozmaryn
- Tymianek
Odsłon: 1558
Ostatnio komentowane przepisy
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 104

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 856

Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2206
Królowa grilla :)
- Impreza
- Grill
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Rozmaryn
- Tymianek
Odsłon: 1558



Składniki
- 1 mała główka kapusty
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 niewielkie jabłko
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu
- sól i pieprz do smaku
- pęczek koperku
Kapustę umyj, osusz, a następnie cienko poszatkuj. Najlepiej zrób to z pomocą ostrego noża lub tarki. Przełóż do dużej miski. Umytą cebulę także posiekaj drobno. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
Jabłko obierz, również posiekaj drobno albo zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki dodaj do kapusty. Dopraw surówkę obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj.
Przygotuj sos. Majonez wymieszaj dokładnie z jogurtem naturalnym oraz cukrem, dopraw też delikatnie solą i pieprzem. Wymieszaj składniki sosu i wlej do surówki. Dodaj też ocet. Posól i popieprz, jeśli jest taka potrzeba. Zamieszaj dokładnie.
Umieść surówkę w lodówce na minimum godzinę przed podaniem, aby smaki się przegryzły. Posiekaj koperek i na koniec udekoruj nim surówkę.