Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta, smaczna i szybka w przygotowaniu surówka, która będzie idealnym dodatkiem do obiadu, ale również samodzielną przekąską. Dlaczego warto jeść białą rzodkiew? To białe, długie warzywo z rodziny kapustowatych dostarcza mnóstwo witamin oraz wartości odżywczych. Ma wyjątkowo wyrazisty i ostry smak, zawiera niewiele kalorii oraz odznacza się niskim IG. Znajdziemy w niej cynk, fosfor, potas, żelazo, mangan, wapń, selen i sód, a także sporo błonnika, witaminy C, A oraz witamin z grupy B. Biała rzodkiew dostarcza także przeciwutleniaczy, wzmacnia odporność, pomaga oczyścić organizm z toksyn i poprawia perystaltykę jelit. Jeść tylko na zdrowie! :)
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 3838
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154643
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1000
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 407
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 3838
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154643
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1000
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 407
Składniki
Wszystkie warzywa obieramy ze skórki. Na tarce o grubych oczkach najpierw ścieramy białą rzodkiew i odciskamy ją delikatnie z nadmiaru soku. Następnie ścieramy jabłko i marchewkę, a koperek drobno siekamy.
Do małej miseczki dodajemy śmietanę, majonez, sok z cytryny, cukier puder*, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Powstały sos dodajemy do startych warzyw i ponownie mieszamy. Gotową surówkę wstawiamy do lodówki dla właściwego przejścia smaków i aromatów. * Możemy użyć także cukru pudru z ksylitolu lub erytrytolu
Przed podaniem surówkę warto przemieszać oraz doprawić ewentualnie solą i pieprzem.