Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraki pieczone, doprawione odrobiną soku z cytryny i miodu. W zimie jedna z najlepszych surówek do obiadu, do tego prosta i szybka.
Pyszna i prosta pasta jajeczna.w sam raz do razowego chleba :)
Odsłon: 103
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 198
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 212
Pyszna i prosta pasta jajeczna.w sam raz do razowego chleba :)
Odsłon: 103
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 198
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 212
Składniki
Do pieczenia wybieramy bulwy mniej więcej równej wielkości, aby czas pieczenia był taki sam. Piec buraki możemy przy okazji pieczenia mięsa lub ciasta. Zawinięte szczelnie w folię nie przyjmują ani nie wydzielają zapachu. Myjemy dobrze buraki, osuszamy i smarujemy olejem, trzeba je trochę natłuścić. Zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 200 °C do miękkości, czyli od 50 do 90 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy, czy są miękkie. Jeśli patyczek wbijany, wchodzi miękko w buraka, burak jest upieczony.
Pozostawiamy buraki do przestudzenia, obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte buraki przekładamy do miski. Przyprawiamy je sokiem z cytryny, solą, pieprzem i miodem. Mieszamy i na końcu wlewamy olej. Surówka z pieczonych buraków gotowa!