Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraki pieczone, doprawione odrobiną soku z cytryny i miodu. W zimie jedna z najlepszych surówek do obiadu, do tego prosta i szybka.
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1573
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 696
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 683
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 277
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1573
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 696
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 683
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 277
Składniki
Do pieczenia wybieramy bulwy mniej więcej równej wielkości, aby czas pieczenia był taki sam. Piec buraki możemy przy okazji pieczenia mięsa lub ciasta. Zawinięte szczelnie w folię nie przyjmują ani nie wydzielają zapachu. Myjemy dobrze buraki, osuszamy i smarujemy olejem, trzeba je trochę natłuścić. Zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 200 °C do miękkości, czyli od 50 do 90 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy, czy są miękkie. Jeśli patyczek wbijany, wchodzi miękko w buraka, burak jest upieczony.
Pozostawiamy buraki do przestudzenia, obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte buraki przekładamy do miski. Przyprawiamy je sokiem z cytryny, solą, pieprzem i miodem. Mieszamy i na końcu wlewamy olej. Surówka z pieczonych buraków gotowa!