Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone buraki są aromatyczne, pełne smaku i mają intensywny, piękny kolor. Surówka z nich jest idealnym dodatkiem do obiadu.
Pyszna i prosta pasta jajeczna.w sam raz do razowego chleba :)
Odsłon: 83
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 182
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 198
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 426
Pyszna i prosta pasta jajeczna.w sam raz do razowego chleba :)
Odsłon: 83
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 182
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 198
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 426
Składniki
Pieczemy buraki. Do pieczenia wybieramy bulwy mniej więcej równej wielkości, aby czas pieczenia był taki sam. Myjemy dobrze buraki, osuszamy i smarujemy olejem, trzeba je trochę natłuścić. Zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 200 °C do miękkości, czyli od 50 do 90 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy, czy są miękkie. Jeśli patyczek wbijany, wchodzi miękko w buraka, burak jest upieczony.
Upieczone i obrane buraki trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i łączymy ze startymi burakami. Przyprawiamy całość sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Skrapiamy olejem. Mieszamy składniki surówki i na koniec posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Pyszna surówka z pieczonych buraków gotowa!
Nasza rada: Buraki do surówki możemy upiec dzień wcześniej i przechować w lodówce.