Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jest idealna sałatka na święta – surówka z cykorii z pomarańczą i różowym pieprzem. Nie tylko smakuje wybornie, ale i pięknie wygląda. Pomarańcze dodają jej świątecznego charakteru, a cykoria nadaje lekkości i poprawia trawienie. I jeszcze różowy pieprz o żywicznym aromacie, który wygląda tak, jakby ktoś obsypał sałatkę klejnocikami. Spróbuj koniecznie!
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 531
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1788
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22013
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 531
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1788
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22013
Składniki
Kupując cykorię, staraj się wybrać jak najjaśniejsze główki, ponieważ są najdelikatniejsze w smaku i najmniej gorzkie.
Opłucz cykorię w letniej wodzie, usuń zewnętrzne liście, jeśli są brzydkie i uszkodzone. Przetnij główki wzdłuż na pół i teraz możesz (lecz nie jest to konieczne) usunąć głąb, nieco bardziej gorzki od reszty warzywa. Dawniej wycinałam, ale teraz już nie wycinam, lecz wraz z liśćmi cykorii dodaję do sałatki.
Pokrój cykorię (z głąbem lub bez) w paski. Włóż do sporej miski.
Pomarańcze umyj dokładnie, a następnie obierz ze skórki, usuwając równocześnie gorzkie albedo. Nie chcemy zbyt dużo goryczy w sałatce. Pomarańcze pokrój najpierw w plastry, a następnie w niezbyt drobną kostkę i wraz z sokiem dodaj do miski z cykorią.
Cebulę pokrój w cienkie „ćwierćkrążki” i również dodaj do miski z cykorią.
Czerwony pieprz połóż na desce i rozgnieć go szerokim nożem, niezbyt dokładnie. Ma być widoczny w sałatce. Dodaj go do miski.
Do słoika wlej sok z cytryny (jakieś 3-4 łyżki), dodaj dużą szczyptę soli i dobrej jakości oliwę z oliwek. Wymieszaj sos przez potrząsanie słoikiem (oczywiście zakręconym),
a następnie uzyskaną emulsją polej zawartość miski.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, zostaw w spokoju na kilka minut i wymieszaj ponownie.
I to już wszystko, surówka z cykorii w świątecznym wydaniu jest gotowa.
Gorzkawy smak cykorii bardzo przyda się podczas świąt lub na imprezie, gdzie zazwyczaj króluje dość obfite i ciężkostrawne jedzenie. Ta sałatka wspaniale orzeźwia, odświeża i wspomaga trawienie. Dzięki lekko gorzkiemu smakowi surówka z cykorii jest bezcennym dodatkiem do ciężkostrawnych obiadów, ponieważ pobudza wydzielanie soków trawiennych w żołądku oraz wzmaga funkcje wątroby. Pamiętaj więc, że gorzki smak jest nam potrzebny dla zdrowia i nie narzekaj, gdy coś jest gorzkie.
Zwłaszcza, że cykoria nie jest bardzo gorzka. Delikatną nutę goryczki wyczuwalną w smaku zawdzięcza dwóm składnikom: laktucynie i laktukopikrynie, które dodatkowo pobudzają apetyt i dobrze wpływają na wątrobę, stymulując ją do wydzielania większej ilości żółci. A to z kolei sprzyja lepszemu trawieniu tłuszczów, więc jako dodatek do ciężkiego, tłustego obiadu surówka z cykorii będzie idealna.
Można podawać, smacznego!