Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 04-06-2022
Surówka z czerwonej kapusty jest właściwie naszym dodatkiem do świątecznych potraw, zawiera więc typowe „świąteczne” przyprawy (cynamon, anyż, imbir) ale smakuje tak wyśmienicie, że można ją przyrządzać przez cały rok. Zwykle robię ją w dwóch wersjach: zimnej i ciepłej. Oba warianty są bardzo smaczne i w przeciwieństwie do typowej sałatki z jabłkami, zawierają aromatyczne, smażone i podpieczone gruszki.
Kapustę oczyścić, pokroić w ćwiartki i odciąć łodygę. Pokrój ćwiartki w cienkie paski ostrym nożem lub krajalnicą. Umieść kapustę w dużej misce i dodać przyprawy.
Umyć i zetrzeć skórkę z pomarańczy i wyciśnąć sok. Obrać imbir i pokroić w kostkę. Przygotować marynatę - dodać sok i imbir do kapusty wraz z octem, olejem i syropem klonowym.
Całość ugniatać energicznie rękami przez kilka minut, aż paski kapusty zmiękną i wypłynie dużo soku. W razie potrzeby doprawić kapustę solą, syropem klonowym lub jabłkowym octem balsamicznym i odstawić na co najmniej 1 godzinę.
W międzyczasie przygotować gruszki. Rozgrzać piekarnik do 180° C. Umyć gruszki, wydrążyć je i pokroić na pół ze skórką. Rozgrzać oliwę na patelni i usmażyć gruszki z obu stron. Dodać kasztany i orzechy włoskie, zdeglasować jabłkowym lub gruszkowym octem balsamicznym. Dodać liść laurowy i gałązki tymianku. Posolić i popieprzyć i piec w piekarniku przez 10 minut.
Buraki i cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki, liście pietruszki oderwać od szypułek. Z kapusty usunąć gruboziarniste przyprawy, dodać przygotowane składniki i wszystko razem wymieszać. Wlać trochę oliwy z oliwek i oleju orzechowego i ponownie doprawić.
Ułóżyć surówkę na liściach radicchio i położyć na wierzchu pieczone gruszki.
Smaczna i zdrowa surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem ananasa...polecam ;)
Odsłon: 11324
Z octem malinowym kapusta robi się wyjątkowo delikatna i aromatyczna.
Odsłon: 1796
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 697
Moja propozycja na bagietki idealne. Będą doskonałe do dań z grilla, ale równ...
Odsłon: 4369
Same pyszności na talerzu. Polecam :)
Odsłon: 38
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 697
Moja propozycja na bagietki idealne. Będą doskonałe do dań z grilla, ale równ...
Odsłon: 4369
Same pyszności na talerzu. Polecam :)
Odsłon: 38
Składniki
Kapustę oczyścić, pokroić w ćwiartki i odciąć łodygę. Pokrój ćwiartki w cienkie paski ostrym nożem lub krajalnicą. Umieść kapustę w dużej misce i dodać przyprawy.
Umyć i zetrzeć skórkę z pomarańczy i wyciśnąć sok. Obrać imbir i pokroić w kostkę. Przygotować marynatę - dodać sok i imbir do kapusty wraz z octem, olejem i syropem klonowym. Całość ugniatać energicznie rękami przez kilka minut, aż paski kapusty zmiękną i wypłynie dużo soku. W razie potrzeby doprawić kapustę solą, syropem klonowym lub jabłkowym octem balsamicznym i odstawić na co najmniej 1 godzinę.
W międzyczasie przygotować gruszki. Rozgrzać piekarnik do 180° C. Umyć gruszki, wydrążyć je i pokroić na pół ze skórką. Rozgrzać oliwę na patelni i usmażyć gruszki z obu stron. Dodać kasztany i orzechy włoskie, zdeglasować jabłkowym lub gruszkowym octem balsamicznym. Dodać liść laurowy i gałązki tymianku. Posolić i popieprzyć i piec w piekarniku przez 10 minut.
Buraki i cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki, liście pietruszki oderwać od szypułek. Z kapusty usunąć gruboziarniste przyprawy, dodać przygotowane składniki i wszystko razem wymieszać. Wlać trochę oliwy z oliwek i oleju orzechowego i ponownie doprawić.
Ułóżyć surówkę na liściach radicchio i położyć na wierzchu pieczone gruszki.
Przepisy Sałatki
Sałatki
Sałatka na młodych liściach z szynką szwarcwaldzką, polentą w sosie miodowo-musztardowym
Sałatki
Sałatka inspirowana libańską potrawa tabbouleh.
Sałatki
Warstwowa sałatka z tuńczykiem
Sałatki
Tajska sałatka z komosą ryżową
Sałatka na młodych liściach z szynką szwarcwaldzką, polentą w sosie miodowo-musztardowym
Same pyszności na talerzu. Polecam :)
Odsłon: 38
Sałatka inspirowana libańską potrawa tabbouleh.
Tradycyjna libańska sałatka Tabbouleh to zdrowa wegańska przystawka z kaszą b...
Odsłon: 45