Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 04-06-2022
Surówka z czerwonej kapusty jest właściwie naszym dodatkiem do świątecznych potraw, zawiera więc typowe „świąteczne” przyprawy (cynamon, anyż, imbir) ale smakuje tak wyśmienicie, że można ją przyrządzać przez cały rok. Zwykle robię ją w dwóch wersjach: zimnej i ciepłej. Oba warianty są bardzo smaczne i w przeciwieństwie do typowej sałatki z jabłkami, zawierają aromatyczne, smażone i podpieczone gruszki.
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 22
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 352
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 380
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 449
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 161
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 22
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 352
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 380
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 449
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 161
Składniki
Kapustę oczyścić, pokroić w ćwiartki i odciąć łodygę. Pokrój ćwiartki w cienkie paski ostrym nożem lub krajalnicą. Umieść kapustę w dużej misce i dodać przyprawy.
Umyć i zetrzeć skórkę z pomarańczy i wyciśnąć sok. Obrać imbir i pokroić w kostkę. Przygotować marynatę - dodać sok i imbir do kapusty wraz z octem, olejem i syropem klonowym. Całość ugniatać energicznie rękami przez kilka minut, aż paski kapusty zmiękną i wypłynie dużo soku. W razie potrzeby doprawić kapustę solą, syropem klonowym lub jabłkowym octem balsamicznym i odstawić na co najmniej 1 godzinę.
W międzyczasie przygotować gruszki. Rozgrzać piekarnik do 180° C. Umyć gruszki, wydrążyć je i pokroić na pół ze skórką. Rozgrzać oliwę na patelni i usmażyć gruszki z obu stron. Dodać kasztany i orzechy włoskie, zdeglasować jabłkowym lub gruszkowym octem balsamicznym. Dodać liść laurowy i gałązki tymianku. Posolić i popieprzyć i piec w piekarniku przez 10 minut.
Buraki i cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki, liście pietruszki oderwać od szypułek. Z kapusty usunąć gruboziarniste przyprawy, dodać przygotowane składniki i wszystko razem wymieszać. Wlać trochę oliwy z oliwek i oleju orzechowego i ponownie doprawić.
Ułóżyć surówkę na liściach radicchio i położyć na wierzchu pieczone gruszki.