Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa i smaczna surówka z kwaszonej kapusty i gruszki. Gruszka jest lekko podgotowana w miodowym syropie.
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 316
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 754
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 56
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
Odsłon: 248
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 316
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 754
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 56
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
Odsłon: 248
Składniki
Kapustę kwaszoną jeśli jest bardzo kwaśna dobrze jest lekko przepłukać. Następnie kapustę siekamy, i doprawiamy pieprzem. Marchewkę obieramy, ścieramy na średnich oczkach i dodajemy do kapusty, mieszamy i odstawiamy. W małym saganku gotujemy wodę z goździkami, korą cynamonu i sokiem z cytryny. Gruszkę obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne, wkładamy do gorącego płynu. Na małym ogniu gotujemy gruszki ok. 10 minut, pod koniec dodajemy kardamon. Po zdjęciu z palnika do ciepłego płynu dodajemy miód, mieszamy do rozpuszczenia. Żurawinę zalewamy odrobiną gorącej wody, gdy namięknie odcedzamy. Do kapusty dodajemy przestudzone i pokrojone gruszki, żurawinę, skrapiamy oliwą i podajemy. Ja lubię surówkę polaną płynnym syropem z gotowania gruszki.