Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka z kapustą i gruszką

Surówka z kapustą i gruszką

Autor:

Przepisów i artykułów: 573 Ocena: 10264

Dodano:

Odsłon: 607

Zdrowa i smaczna surówka z kwaszonej kapusty i gruszki. Gruszka jest lekko podgotowana w miodowym syropie.

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę kwaszoną jeśli jest bardzo kwaśna dobrze jest lekko przepłukać. Następnie kapustę siekamy, i doprawiamy pieprzem. Marchewkę obieramy, ścieramy na średnich oczkach i dodajemy do kapusty, mieszamy i odstawiamy.

    W małym saganku gotujemy wodę z goździkami, korą cynamonu i sokiem z cytryny. Gruszkę obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne, wkładamy do gorącego płynu. Na małym ogniu gotujemy gruszki ok. 10 minut, pod koniec dodajemy kardamon.

    Po zdjęciu z palnika do ciepłego płynu dodajemy miód, mieszamy do rozpuszczenia. Żurawinę zalewamy odrobiną gorącej wody, gdy namięknie odcedzamy.

    Do kapusty dodajemy przestudzone i pokrojone gruszki, żurawinę, skrapiamy oliwą i podajemy. Ja lubię surówkę polaną płynnym syropem z gotowania gruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń