Surówka z marchewki różne ma oblicza. W klasycznym wydaniu przyrządza się ją ze śmietaną, cukrem i sokiem z cytryny. Marchewka to jednak warzywo tak wdzięczne, że można łączyć je niemal ze wszystkim, tworząc zarówno dania wytrawne, jak i na słodko. Jeśli chodzi o pomysły na surówkę z marchewki, ogranicza nas tylko wyobraźnia. Świetnym towarzystwem będą dla niej, jabłko, seler, ananas, rodzynki, cebula, por… można wymieniać bez końca. Najważniejsze, że marchewkowe specjały zawsze są pyszne, a przy tym stanowią wyśmienite źródło karotenoidów (związków o silnym działaniu antyoksydacyjnym), witaminy A, K i C, a także wapnia, potasu, fosforu, magnezu. Jeśli połączymy marchewkę z orzechami czy oliwą, dodatkowo otrzymamy solidną porcję nienasyconych kwasów tłuszczowych – nieodzownych nam dla sprawności umysłu, wysokiej odporności i dobrego samopoczucia. Wszystkie wymienione substancje odżywcze (i mnóstwo smaku!) znajdziemy w surówce z marchewki i orzechów pekan.
Surówka z marchewki
Składniki
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 jabłko
- 50 g orzechów pekan
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku)
- garść posiekanej mięty
Składniki
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 jabłko
- 50 g orzechów pekan
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku)
- garść posiekanej mięty

Etapy przygotowania
Marchewki i jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posiekaj orzechy i dodaj do miki z marchewką i jabłkiem. W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę, miód i sok z cytryny. Połącz sos ze składnikami surówki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ozdób surówkę posiekanymi listkami mięty.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 387

Dzisiaj kotlety mielone, które przygotowujemy na wiele sposobów. Oto mój kole...
Odsłon: 77

Przepis dnia
Karkówka w Coli i katchupie to pyszna propozycja na obiadek.Miesko wychodzi p...
Odsłon: 2723
Ostatnio komentowane przepisy
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 387

Dzisiaj kotlety mielone, które przygotowujemy na wiele sposobów. Oto mój kole...
Odsłon: 77

Przepis dnia
Karkówka w Coli i katchupie to pyszna propozycja na obiadek.Miesko wychodzi p...
Odsłon: 2723



Składniki
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 jabłko
- 50 g orzechów pekan
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku)
- garść posiekanej mięty
Marchewki i jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posiekaj orzechy i dodaj do miki z marchewką i jabłkiem. W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę, miód i sok z cytryny. Połącz sos ze składnikami surówki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ozdób surówkę posiekanymi listkami mięty.