Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta surówka z marchewki jest lekka, słodka, z idealną chrupkością i wyczuwalnym, cytrusowym akcentem. Sałatkę możesz przygotować na lunch, kolację lub zdrowy deser. Zabierz ze sobą tę przekąskę na domówkę, a każdy poprosi cię o przepis. Surówkę jedz samodzielnie, z kawałkiem ciepłej bagietki lub grillowanym kurczakiem.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 34
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 103
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 34
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 103
Składniki
Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem wyłóż orzechy i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 7-10 minut albo upraż orzechy na suchej patelni. Następnie odstaw do ostygnięcia i posiekaj. Żurawinę umieść w miseczce, zalej wrzątkiem i po chwili odlej wodę. Dzięki temu owoce będą miększe. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej. Wszystkie składniki umieść w misce.
Do szklanki wlej olej, dolej sok z cytryny i pomarańczy, miód oraz (ewentualnie) szczyptę soli lub/i chili. Wymieszaj sos i polej nim sałatkę, po czym dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut, by smaki się połączyły. Surówka z marchewki jest najlepsza w dniu przygotowania.