Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiąca, lekka i bardzo prosta surówka z młodej kapusty z dodatkiem marchewki i koperku. Idealna do obiadu lub na grilla, zachęcam do wypróbowania!
Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.
Odsłon: 1340
Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.
Odsłon: 1340
Składniki
Główkę kapusty przekroić na pół, zdjąć brzydkie liście z kapusty, odkroić głąb, opłukać wodą i odsączyć. Kapustę poszatkować drobno ostrym nożem. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pęczek koperku umyć, osuszyć i drobno posiekać. Dodać go do miski z kapustą i marchewką, całość dokładnie wymieszać
Do małej miski wsypać łyżeczkę cukru, pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Wycisnąć trzy łyżki soku z cytryny i wlać 6 łyżek dobrego oleju. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Surówkę z młodej kapusty wymieszać z sosem i odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie surówkę wymieszać ponownie i sprawdzić jej smak. W tym momencie można dodać jeszcze soli, pieprzu i soku z cytryny. Surówkę przechowywać w lodówce. Smacznego!