Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka z młodej kapusty na grilla lub do obiadu – pyszna i prosta

Surówka z młodej kapusty na grilla lub do obiadu – pyszna i prosta

Autor:

Przepisów i artykułów: 132 Ocena: 78175

Dodano:

Odsłon: 11443

Witam serdecznie, tym razem zaproponuję przepis na pyszną surówkę z młodej kapusty, z rzodkiewką i ogórkiem. Surówka jest bardzo smaczna i idealnie nadaje się do podania do obiadu lub do podania z mięsem na grillu. Polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • około 500 g młodej kapusty
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek rzodkiewki
  • ½ pęczka koperku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 nie za za duży ogórek sałatkowy
  • na sos:
  • około 1 łyżeczki miodu lub cukru
  • około 5 łyżek oliwy lub oleju do sałatek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oczyszczoną z wierzchnich liści kapustę, drobno szatkuję.
    Dokładnie wypłukaną i osuszoną zieleninę drobno siekam.
    Dokładnie umyty ogórek, kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki.
    Umyte rzodkiewki kroję w cienkie półplasterki.

    Do miodu dodaję oliwę, sok z cytryny, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam.

    Wszystkie składniki przekładam do salaterki, polewam sosem i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną surówkę odstawiam na około 30 minut, aby przeszła smakiem.

    Surówka z młodej kapusty jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń