Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jednak wracamy do starego, sprawdzonego przepisu z klasycznym połączeniem pora z jabłkiem, marchewką i prostym sosem winegret . Do naszej surówki z pora dodamy jeszcze rzodkiewkę, która doda ostrości i podbije smak surówki.
Polecam.
Odsłon: 1155
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1639
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1108
Polecam.
Odsłon: 1155
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1639
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1108
Składniki
Pora oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Po pokrojeniu zalewamy go zimną wodą na 1-2 minuty, a następnie odsączamy na sitku. Lekko odciskamy i przekładamy do miski. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko i rzodkiewkę ścieramy tak jak marchewkę. Dodajemy do pora i skrapiamy sokiem z cytryny, aby jabłko nie ściemniało.
Następnie dodajemy do warzyw olej, pieprz, sól,, cukier i ewentualnie jeszcze trochę soku z cytryny. Dokładnie łączymy. Surówkę przed podaniem warto schłodzić w lodówce, ale równie dobrze smakuje podana od razu po przygotowaniu.
Surówka z pora z rzodkiewką i jabłkiem doskonale pasuje do delikatnych mięs, szczególnie nie przyprawianych na ostro. Doskonale podbija ich smak.