Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jednak wracamy do starego, sprawdzonego przepisu z klasycznym połączeniem pora z jabłkiem, marchewką i pysznym sosem majonezowym. Do naszej surówki z pora dodamy jeszcze gruszkę. Będzie smacznie.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 963
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 814
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12559
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 963
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 814
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12559
Składniki
Pora oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Po pokrojeniu zalewamy go zimną wodą na 1-2 minuty, a następnie odsączamy na sitku. Lekko odciskamy i przekładamy do miski. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko i gruszkę razem ze skórką ścieramy tak jak marchewkę. Dodajemy do pora i skrapiamy sokiem z cytryny, aby owoce nie ściemniały. Następnie dodajemy do warzyw wymieszaną śmietanę, majonez, musztardę pieprz, sól i cukier. Dokładnie łączymy. Surówkę przed podaniem warto schłodzić w lodówce, ale równie dobrze smakuje podana od razu po przygotowaniu.
Surówka z pora z gruszką i jabłkiem doskonale pasuje do różnych dań obiadowych.