Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli w tym roku planujesz upiec na Wielkanoc pasztet (np. według podanego poniżej przepisu), przygotuj go trochę więcej, by mógł stać się bazą niezwykłej przystawki. Świąteczna sałatka warstwowa, jaka z niego powstanie, to przede wszystkim efektowna ozdoba stołu. Niemniej można ją zjeść ze smakiem!
Smaczne danie :)
Odsłon: 590
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 944
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26154
Te bułeczki to poezja, rozpływają się w ustach. Robią się dosyć szybko, a sma...
Odsłon: 218
Smaczne danie :)
Odsłon: 590
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 944
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26154
Te bułeczki to poezja, rozpływają się w ustach. Robią się dosyć szybko, a sma...
Odsłon: 218
Składniki
Przygotuj pasztet. Pokrój mięso w kostkę i obsmaż krótko na smalcu. Zalej niewielką ilością bulionu – tak, by mięso znalazło się tuż pod jego powierzchnią. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości (przez około 1,5 godziny). Na ostatnich 15 minut duszenia dołóż do garnka pokrojoną w kostkę wątróbkę.
Pokrój cebulę w piórka i podsmaż na maśle klarowanym. Bułki namocz w wywarze z mięsa. Wszystkie składniki – mięso z wątróbką, cebulę i odciśnięte bułki – zmiel dwukrotnie maszynką z sitkiem o drobnych oczkach. Do masy dodaj żółtka i wyrób dłonią. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj ją w mięsną masę. Przełóż ją do natłuszczonych i oprószonych bułką tartą keksówek o łącznej pojemności około 2,5 l. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 60-70 minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Odkrój do sałatki 8 plastrów pasztetu (około 1-1,5 cm grubości). Resztę podaj na stół w całości.
Przygotuj sałatkę. Ugotuj ryż zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedź i przestudź.
Ugotuj jajka na twardo, obierz i przestudź. Cztery jajka odłóż do dekoracji. Resztę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach (osobno białka i żółtka).
Obierz i zetrzyj marchewki na tarce o średnich oczkach. Cebulę drobno posiekaj. Podduś warzywa na maśle klarowanym – do miękkości. Dopraw solą i pieprzem.
Posiekaj drobno koperek. Połącz majonez z jogurtem.
Rozłóż 4 plastry pasztetu. Na każdy nałóż warstwę marchewki z cebulą. Posmaruj sosem majonezowym. Na wierzchu ułóż warstwę ryżu wymieszanego z niewielką ilością sosu (odłóż trochę ryżu do dekoracji), a następnie warstwę z jajek (połącz białka z żółtkami, trochę żółtek odłóż do dekoracji) – także wymieszanych z niewielką ilością sosu i doprawionych solą i pieprzem. Całość przykryj pozostałymi plastrami pasztetu. Oprósz żółtkami i posiekanym koperkiem oraz pozostałym ryżem. W „gniazdkach”, które powstaną, posadź kurki zrobione z pozostałych jajek. Dzioby i grzebienie wytnij z czerwonej papryki. Oczka wykonaj z czarnego ryżu.
Wstaw sałatkę na co najmniej godzinę do lodówki.